Любопитно

Мара Латева открива изложба в Хухла

Камерна изложба „Тракия, люлка свещена“ подрежда художничката Мара Латева в ивайловградското село Хухла.

Откриването е утре, когато е началото на културния фестивал с 25-годишна история „Мистериите на Хухла“, организиран с активната подкрепа на Община Ивайловград, с участието на Съюза на тракийките дружества в България и на Националния исторически музей, под патронажа на Министерството на културата.

Живописните платна са изложени в двора на Костадингеоргакиевата къща. Те могат да бъдат разглеждани дененощно благодарение на специално монтираното осветление. Творбите са вдъхновени от загадъчните тракийски светилища в Източните Родопи, от тайните на древни истории, митове и легенди, и красотата на заобикалящия ни свят. И в тези есенни дни художничката продължава да рисува впечатляващи светилища, останали по нашите земи и до днес, последното от които е край село Рабово.

ИзложбаИзложбата в Хухла е своеобразно преклонение пред трагична страница в родната история – 110 години от разорението на тракийските българи, сред техните потомци е и Мара Латева. На тази годишнина е посветен тридневният фестивал „Мистериите на Хухла“.

Родената в Свиленград Мара Латева, която има хухленски корени, е завършила Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност скулптура. Показвала е свои творби у нас, в Унгария, САЩ, Великобритания. Самостоятелни изложби е уреждала в България, Австрия, Турция, активно е участвала в пленери в европейски държави. Нейни картини и пластики са притежание на колекции у нас и в чужбина. Основател е на собствена художествена галерия за скулптура, живопис и графика.

Изложба„Има автори, които не спират да ни изненадват с реализацията на творчески фантазии. Мара Латева е една от тях. Авторката смело работи с цветовите контрасти, моделира обемите в експресивна техника и насочва вниманието на зрителя към дълбоките житейски истини с богатия си художествен език, пише за нейното творчество Ралица Гелева-Цветкова, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button