Регион

Командироват кучето Барс, обучено да търси отрови в природата

В Регионалния исторически музей в Русе ще имат необичаен посетител. Там на 23 септември ще гостува кучето Барс – немската овчарка, обучена да търси и открива токсични вещества, която бързо се превърна в забележителност в Хасково и Източните Родопи.

Под ръководството на водача си, известният природозащитник Николай Терзиев, Барс ще демонстрира работата си на терен пред присъстващите в Лапидариума на музея.

Поводът за командировката на умното куче в Русе е тазгодишното издание на Международния ден на лешоядите, чийто акцент е опазването на тези птици от отровите, които хората поставят, за да унищожават животни.

Българското дружество за защита на птиците разполага с единствения засега екип за борба с отровите. Вече седем години специалистите водят борба с незаконното поставяне на отровни примамки в дивата природа, които нанасят непоправими щети върху популациите на редки и защитени видове хищни птици.

През 2021 г. в България влезе в сила Национален план за борба с незаконното използване на отровни примамки в дивата природа, а тази година се сформира и специализирано звено за борба с престъпленията срещу природата към Министерство на вътрешните работи.

Международният ден на лешоядите се отбелязва от 2006 г. като начин да се подчертае значимата роля на този вид. Известни като „санитарите на природата“, лешоядите заемат ключова роля в борбата с разпространението на заразни болести по животните и хората.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button