Хасково

Гълтаме прах заради кюмбетата, Брюксел ни санкционира

Димитър ИлиевПрез последните два месеца автоматичната станция за контрол на атмосферния въздух в Димитровград почти всеки ден показва превишение на нормата за съдържание на фини прахови частици.

Такова е положението и в Хасково. В 33 процента от дните на годината фините прахови частици надхвърлят допустимото, главната причина е употребата на твърдо гориво за битово отопление, каза директорът на РИОСВ в Хасково инж. Димитър Илиев

Финансовата криза накара много хора да се върнат към печките с дърва и въглища. Заради нарушаване на критериите за количество на фините прахови частици по всяка вероятност Брюксел ще санкционира България.

Програмата на община Димитровград за чистота на атмосферния въздух вече е съгласувана с екоинспекцията, предстои обсъждането и от местния парламент. Предстои одобрение и на хасковската програма. Тези документи, които са задължителни, обаче няма да разрешат проблема, който е илюстрация на днешния социален статус на българина.

984 проверки е извършила през 2011 г регионалната екоинспекция, която контролира и област Кърджали. Броят им е със 17% повече от предходната година. Издадени са 746 предписания за изпълнение на екологични изисквания или отстраняване на нарушения. Съставени са 49 наказателни постановления на обща стойност 194 700 лв. Събираемостта на глобите е почти 100%. 80% от сумите отиват в общините, които ги влагат в дейности за опазване на околната среда. 

До месец се очаква одобрението на разработения от РИОСВ 3-годишен проект „План за управление и поддържане на резерватите“. Целта е съхраняване и възстановяване на популациите и видовете в защитените зони в държавния резерват и поддържаните резервати на територията на екоинспекцията. Очакваното финансиране от Кохезионния фонд на ЕС чрез Оперативната програма „Околна среда“ е 350 хил. лв.

58% от територията на РИОСВ се заемат от защитените зони, което е доста над средното за страната. Приключи цифровизацията на зоните, обитавани от защитени от закона птици. В резултат на обилния сняг и дъжд отлично е състоянието на защитената местност „Лозенски път“ в община Свиленград и на другите места, където вирее блатното кокиче, суровина за фармацевтиката. Обилното снеготопене и придошлите реки за радост не са засегнали отдавна запечатаното хвостохранилище край Маджарово, информираха още екоинспекторите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.02.2012 17:25 17:25

от тия печки дето хвърляте улиците приличат на дъното на кофа за боклук

ZLATKO
ZLATKO
28.02.2012 9:41 9:41

И АЗ ИСКАМ ДА МИ ЕЧИСТИЧКО И ТОПЛИЧКО У ДОМА НО УВИ БОРБАТА МИ ЗА ЗАПЛАТА СТИГО ДО 480ЛВ ТА Я МИ КАЖИ НА ДЕЦАТА ДНЕВНИ ХРАНА ЛЕКАРСТВА ДРЕХИ ЧЕ РАСТАТ КАТО ГЪБИ ИЛИ 200ЛВ ТОК ДА ПЛАЩАМ В КВАРТАЛА КОЙТО ЖИВЕЕМ НЕ СЕ ЧИСТЯТ УЛИЦИТЕ КОНТЕЙНЕРИТЕ ПЪЛНИ КЪДЕ ДА ХВАРЛЯМ ПЕПЕЛТА У ДОМА ДА Я СКЛАДИРАМ ЛИ

Брюкселлията
Брюкселлията
28.02.2012 11:21 11:21

АЛОООО ПОМИЯРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ МНОГО ВЗЕХТЕ ДА СИ БУТАТЕ НОСА В НАШИТЕ РАБОТИ,ЗАЩО ВЕДНЪЖ НЕ САНКЦИОНИРАТЕ ДЪРЖАВАТА НИ ЧЕ;ЗАПЛАТИТЕ СА МАЛКИ,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ГАНГРЕНЯСАЛО,ПЕНСИИТЕ МАЛКИ ЛЕКАРСТВА СКЪПИ,И МН,МН,ДРУГИ А СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА НИ САНКЦИОНИРАТ.МАМА ВИ МРЪСНА СИТА МАЗНА,ДА Е*А НЕ СЕ Е*АВАЙТЕ С НАС ПРАСЕТА УГОЕНИ.

Back to top button