Хасково

Планът за управление на риска от наводнения – готов чак през 2015 г

ЯзовирОбсъждане на  изпълнението на мерките в плана за управление на речните басейни организира днес Басейнова дирекция– Пловдив. Участваха заместник –областният управител Николай Нанев, експерти от  общински и областни администрации в Хасковска и Старозагорска област . Харманли не изпрати свой представител.

За басейните на реките Марица и Арда са планирани 140 мерки, за чието изпълнение са ангажирани общините. 74  са свързани с изграждане на канализации и пречиствателни станции за отпадни води– дейности, по които сериозно се  изостава.  Другите мерки са закриване и рекултивация на депа за отпадъци,картиране на нерегламентирани сметища,  почистване на реки и язовири. Ангажимент на Басейнова дирекция е да прави преглед на проводимостта на речните корита и на разстояние 500 м  след язовирната стена. След направени констатации се дават предписания  на областните управители и кметовете, поясни  директорът Атанаска Тунтова.

По –късно форумът продължи с обсъждане на проекта на предварителна оценка от риска  от наводнения.  Той съдържа оценка на минали наводнения, анализ на климатичните изменения,  на влиянието на хидротехническите съоръжения.  Някои от общините обаче не са изпратили исканата от Басейнова дирекция  информация.

Проектът  е първата стъпка от изготвянето на план, който трябва да бъде окончателно готов до 2015 г съгласно българското и европейското законодателство.  Преди две години Европейската комисия стартира процедура срещу България за това, че  не прилага Директивата за оценка и управление на риска от наводнения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button