Любопитно

Фотоизложба за българската бойна авиация откриха в Свиленград

Фотоизложба „110 години българска бойна авиация“ беше открита в Свиленград, пред сградата на общината.

Представени са 50 платна, които отразяват историята и съвремието на българските военновъздушни сили. Запечатани са моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически. Снимките са направени от авиационни фотографи – някои от тях са служещи във ВВС, а други са любители на българската военна авиация, допълват от общината.

С изложбата се отбелязват 110 години от Одринската епопея, откъдето започва своя победен път българската бойна авиация, и 140 години от рождението на летеца Радул Милков – командир на първото бойно летище.

ФотоизложбаПредставянето на експозицията е съвместна инициатива на Историческия музей в Свиленград и българските ВВС. Събитието е част от празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври. Градът е домакин на пътуващата изложба на ВВС, след като тя беше представена в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Балчик, Шабла и Добрич. Тук е на разположение на желаещите да я видят до 8 октомври.

В присъствието на Мария Костадинова – изпълняваща длъжността кмет на общината, изложбата откри командирът на зенитно-ракетния дивизион на ВВС в Стара Загора – подполковник Владимир Димитров.

Фотоизложба„Свиленград е неразривно свързан с историята на българската военна авиация, която е родена тук, каза в словото си директорът на Историческия музей в града Елена Митева. Тук е формирано Първо аеропланно отделение, край гарата в местността „Малките ливади“ е построено първото военно летище. Събират се 13 летци – българи и чужденци-доброволци. Започват усилена работа по сглобяването и изпробването на самолетите. Организира се авиотехническо снабдяване с гориво, смазочни масла и резервни части. Документално потвърдени са 76 бойни полета в течение на 51 боеви дни.

ФотоизложбаКато признателни потомци свиленградчани пазят паметта за тези героични времена. На първото военно летище край Свиленград е издигнат паметник, за да се знае и помни героизма на пилотите, а в градския парк се извисява монумент на Христо Топракчиев, първият летец, загинал в изпълнение на бойна мисия. Във фоайето на Общинска администрация е оформен музеен кът, посветен на българската военна авиация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button