Регион

Потегля възпоменателен поход „По стъпките на тракийските мъченици“

На 29 септември тръгва възпоменателен поход „По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година“.

В него ще участват над 100 потомци на тракийски бежанци от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Нова Загора, Асеновград, Златоград, Крумовград.

110 години след кървавите събития през 1913 г., описани от проф. Любомир Милетич, тракийци отново ще изминат страдалческия път на своите предци от Дедеагач (днес Александропулис, Гърция) до Ятаджик (днес Маджарово). Те ще преминат по пътя, по който се е движила да търси спасение в България 20-хилядната колона от жени, старци и деца, прогонени от турския башибозук и войска от родните им огнища в Беломорска Тракия.

ТракийциВенци от характерните за Беломорска Тракия – паламудов дъб, пърнар и зеленика – ще бъдат поднесени на местата, където са станали най-трагичните събития: Армаганската долина, наречена от тракийци „Долината на смъртта“, изгореното и сринато до основи село Пишманкьой, където и днес могат да се видят руините на църквата „Св. Георги“, Илиева нива с паметника на загиналите над 200 деца, Монумента в Маджарово, където при преминаването на река Арда са избити над 2 000 души.

Възпоменателният поход по повод 110 години от разорението на тракийските българи се осъществява със съдействието на Фондация „Доктор Димитър Щерев“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button