Хасково

Подкрепят заетостта на 630 безработни в Хасковска област

Финансова подкрепа за работодатели и безработни стартира от 20 до 29 септември, съобщи Иван Георгиев, началник на отдел в Регионалната служба по заетостта в Хасково.

Възможностите за това са определени в Националния план за действие по заетостта, приет от правителството с решение от 14 септември. Ще бъдат подкрепени работодатели, които желаят да наемат безработни или да организират обучението им, както и самите безработни.

Очаква се да бъде подкрепена заетостта на близо 630 безработни от уязвимите групи на пазара на труда – 250 безработни с трайни увреждания, 106 в предпенсионна възраст, 262 души с регистрация в бюрото по труда повече от 6 месеца, безработните до 24 г. или над 50 г., или с основно и по-ниско образование.

Безработицата в Хасковска област през август е 6.8% при 5.3% за страната. Равнището й се увеличава с 0.1% спрямо юли и с 0.6% спрямо август 2022 г.

Броят на регистрираните безработни към 31 август е 5 681. С най-ниско равнище на безработица са общините Свиленград – 4.7% и Димитровград – 5.1%, а с най-високо е Ивайловград – 18.7%. Равнището на безработица в Хасково е 5.7%. Хасковска област е на 13 място по безработица сред 28-те региона на страната.

Новорегистрираните безработни са 725. На работа са постъпили 295 души, а заявените свободни работни места са 712. По мерки за насърчаване на заетостта са работили 40 души, а по програми за заетост и обучение – 59. През август са активирани и регистрирани 124 неактивни лица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button