Хасково

Съдът отхвърли жалбата на „Спаси Хасково“ срещу решението на ОИК за регистрацията им

Хасковският административен съд отхвърли жалбата на местната коалиция „Спаси Хасково“ (ПДС, ССД) срещу решението на ОИК, потвърдено от ЦИК, с което й беше отказана регистрация за изборите на 29 октомври.

Haskovo.info припомня, че междувременно от „Спаси Хасково“ регистрираха съветническата си листа в ОИК от името на „Ние идваме“.

Председателят на МИГ „Спаси Хасково“ Марин Райчев поиска от съда решението на ОИК да бъде отменено, защото е неправилно.

Съд
Марин Райчев

Съдът е приел, че оспореното решение изхожда от компетентен орган, отговаря на изискванията за форма и съдържание, издадено е при спазване на административнопроизводствените правила и е в съответствие с материалния закон и неговата цел.

„След анализ на относимите за случая разпоредби от Изборния кодекс и след като е установил, че в ЦИК няма регистрирана партия или коалиция с наименование „Спаси Хасково“ за участие в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., както и че този субект е юридическо лице с нестопанска цел, съдебният състав е извел извода, че в наименованието на местната коалиция – жалбоподател, не могат да се съдържат думите „Спаси Хасково“, посочват от ХАС.

Във връзка с възраженията на жалбоподателя за неравнопоставеност, дискриминация и противоречия на норми от Изборния кодекс, магистратите посочват, че съдът няма правомощия да упражнява контрол върху актовете на Народното събрание. Контролът за конституционност на тези актове се осъществява единствено от Конституционния съд, се казва в мотивите на съдебния акт.

По тези съображения жалбата е приета за неоснователна, а отказът на ОИК – Хасково за законосъобразен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

СъдРайчев коментира, че уважава решението на съда. „Но самият факт, че сме тук днес, без значение от резултата от делото, говори за сериозен пропуск в Изборния кодекс и е явно нарушение на правото на справедлив процес, тъй като Изборният кодекс не допуска удължаване на срока за регистрация на местна коалиция“, посочва той.

От „Спаси Хасково“ допълват, че решението на ЦИК от 3 август, с което се определят правилата за наименование на местните коалиции, е издадено и влязло в сила и не може да бъде обжалвано преди да могат да се подадат документи за регистрация на местна коалиция. Според тях това отново е нарушение на избирателното право, защото има двоен стандарт за избора на име на местна коалиция, регистрирана в ЦИК и такава, регистрирана в ОИК.

Според коалицията тези факти доказват сериозни пропуски, противоречия и несъответствия в Изборния кодекс, които нарушават поне две основни човешки права – това на свободното сдружаване на избори с цел постигане на по-добър резултат и това на справедлив процес.

„Решени сме да си търсим правата докрай. След консултации с юристи сме готови да стигнем дори до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

„Спаси Хасково“ регистрираха съветническата си листа от името на „Ние идваме“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
28.09.2023 16:14 16:14

неможачи!

Back to top button