Любопитно

34 самовара във „Форум“ за трети март

Самовари34 самовара са подредени в галерия „Форум“. Официалното откриване на изложбата е тази вечер в 18 часа.

Един от експонатите е от реквизита на театър „Иван Димов“ и е използван при постановката „Вуйчо Ваньо“. Всички останали самовари са на един притежател, съобщи директорът на хасковските галерии Татяна Форева. Тя обаче не пожела да уточни кой е той.

СамовариИзложбата е по повод трети март. „Избрахме откриването да е на първи март, защото това е много български празник и така обединяваме българската и руската култура„, каза Татяна Форева. Организаторите са избрали да покажат руската култура точно чрез самоварите, защото не е тайна, че когато белогвардейците са бягали, първото нещо, което са вземали със себе си, е бил точно самоварът.

Самоварите, които могат да бъдат разгледани във „Форум“, са с различна форма и обем, някои имат и печати. Те са с различна орнаментика, която издава дали екземплярът е принадлежал на по-бедна или по-състоятелна фамилия. При нареждането на изложбата се оказало, че много хасковлии притежават в дома си самовар, разказаха организаторите.

СамовариИзложбата на самовари е първата във „Форум“, с която ще се търси представяне и на други форми на изкуството освен изобразителното.

Самоварът е уред за приготвяне на чай. Историята му датира от древни времена. Според една от версиите баща на руския самовар е римският бронзов съд. Най-голяма заслуга за популяризирането му в руския бит има цар Петър Първи. От тогава самоварът е символ на Русия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
haralampi-lambo
haralampi-lambo
02.03.2012 8:20 8:20

G.I.-i o6te i o6te kolekcii 6te vidim!

Back to top button