Хасково

Миглена Тянкова: Пълна промяна в Хасковския окръжен съд

Миглена ТянковаЩе променя изцяло подхода и начина на управление на Хасковския окръжен съд и районните съдилища. Това заяви новият председател на ХОС Миглена Тянкова, която днес представи идеите си за мандата, който започна вчера.

Тянкова бе избрана за председател на окръжния съд след 10-месечен конкурс. Другият претендент за поста беше досегашният председател на съда Росен Русев, който почина в началото на декември миналата година. Досега Миглена Тянкова беше председател на Хасковския районен съд. В системата е от 1999 година, а в края на миналата бе намесена в скандал. Тогава главният прокурор обяви, че тя е била следена и подслушвана от отстранения от длъжност окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Основната ми цел ще бъде да променя отношенията в колектива в окръжния съд и комуникацията с районните съдии, каза Тянкова на пресконференция днес. В рамките на следващия месец тя ще посети на място всички районни съдилища, които имат много проблеми за решаване. Сред тях Тянкова посочи сградата в Димитровград, която е общинска собственост и натовареността на магистратите в Харманли, които били на първо място по този показател в страната.

Миглена ТянковаОгромен проблем е разнопосочността на съдебната практика, тя трябва не само да се анализира, а да се уеднаквява, за да бъде правораздаването предвидим процес, коментира още Миглена Тянкова. Тя ще работи още срещу забавянето на делата. Когато поела районния съд през 2004-та имало забавени дела с по 10-15 години. Тогава се наложило дори да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу магистрати.

Тянкова заяви, че очаква отпор от страна на съдиите и съдебните служители. Тя каза, че няма да води война срещу никого, но няма да бяга от битки, ако някой иска да воюва с нея. Новата председателка на окръжния съд заяви, че ще опита да подобри мотивацията на подчинените си. Щатовете за съдии в ХОС са 18, има и три за младши съдии. Магистратите получават около 2 000 лева заплата, каза Тянкова.

Двамата досегашни заместник-председатели на окръжния съд Анна Петкова и Георги Гочев вече са подали оставки. Все още няма назначени на техните места. Временно на мястото на Тянкова като председател на районния съд ще бъде назначена Мария Ангелова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
МАЬОРА
МАЬОРА
02.03.2012 17:16 17:16

Срещу Ив.Ванчечев тече проверка и не се знае какво ще покаже тя,така че…

has
has
03.03.2012 15:25 15:25

И тая ни разправя сладки приказки – как от лайна ще направи сладолед!

Back to top button