Регион

Наводнението в Бисер разкри римско светилище?

Село БисерПодова настилка от Римската епоха е открита в дигата на реката в харманлийското село Бисер, съобщи за Haskovo.info директорът на Историческия музей в града на Белоногата доц. Тодор Спиридонов.

Находката е открита от служители на музея, които се натъкнали на нея след наводнението, което отмило пясъка и пръстта от дигата, уточни Спиридонов. Той предполага, че иманяри са правили опити да проучват историческата находка, но са я повредили при опити да я извадят. По римската настилка се виждали ясно дупки от бормашини.

Вероятно става въпрос за някаква по-голяма обществена постройка или светилище от римско време. От Историческия музей в Харманли ще направят пълен оглед на землището на село Бисер.

Освен находката от римско време в харманлийското село днес е намерена и многостенна колона в разрушена от наводнението стопанска постройка.

Колоната е или от 13-14 век или от Османско време„, прогнозира доц. Спиридонов. Той ще направи предложение строежа на новите къщи в Бисер да става в присъствието на служители на музея, които да следят за нови археологически находки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nataliq
nataliq
05.03.2012 19:21 19:21

СПРЕТЕ БЕЗХАБЕРИЕТО И КРАЖБИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В СЕЛО БИСЕР. ИСКАМЕ ДА ПОПИТАМЕ И ДА НИ БЪДЕ ОТГОВОРЕНО, КАКЪВ Е КРАСИМИР СТАРШИНАТА И КОЙ МУ Е ВМЕНИЛ ПРАВА НА КМЕТ НА СЕЛО БИСЕР. НЕКА ОБЛАСТНАТА ДА ОБЯСНИ, ЗАЩО ГО Е СЛОЖИЛА ДА ДЕРИБЕЙСТВА В СЕЛОТО.

Back to top button