Хасково

По 50 стотинки на калпак за жива музика в заведенията в Хасково

50 стотинкиПо 50 стотинки такса на човек плащат вече клиентите на заведенията в Хасково, в които свири оркестър на живо. Причината – таксата за авторските права, които собствениците трябва да плащат за музиката коя звучи в ресторантите.

В 90% от градовете в страната  музиката на живо в заведенията се таксува допълнително, коментира за Haskovo.info Стойчо Ганашев, който е председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в областния град.

„Това не е наше решение, а договорка между собствениците на тези заведения. Въпреки това ние го подкрепяме. След като в клубовете се плаща вход за музика и програма, защо и в ресторантите да не е така“, уточни Ганашев. 

Той припомни, че членовете на асоциацията ползват 50% отстъпка от таксите за авторско право, които събират двете най-големи дружества за колективно управление на авторски и сродни права ПРОФОН и МУЗИКАУТОР.

Междувременно Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Хасково вече е провела няколко срещи с членовете си. Преди седмица от организацията са депозирали декларация до община Хасково, с който искат да бъде намален туристическия данък. „Ние знаем, че това е решение на Общински съвет, но се надяваме администрацията да излезе с разумно предложение, съобразено с условията в нашия град“, коментира Ганашев. 

Сред основните цели на асоциацията е хората, които работят в този бранш, да имат съответната квалификация. Затова съвместно с Професионалната гимназия по туризъм в града от следващата година ще започнат курсове за сервитьори и готвачи. Завършилите успешно обучението ще получават сертификати.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
АВ
АВ
06.03.2012 17:05 17:05

Много интересно, авторите на Народната музика, се водят неизвестни, на кого ли ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще изплатят авторски права??? Май ще си останат на „Чиста печалба“.

Анонимен
Анонимен
07.03.2012 14:13 14:13

Е те тва вече е голяма простотия.По-добре увеличете с 50ст някоя салата или питие от колкото да се излагате така да слагате в сметките на хората 50ст за музика.

Back to top button