Хасково

Хасково вече ще има шанс за донорски ситуации с назначаването на координатор

Д-р Георги Димитров от ОАИЛ при МБАЛ – Хасково ще е координатор по донорството.

Това съобщи световният шампион по плуване Георги Пеев, който подари знамето, с което е участвал на Световно първенство за хора с трансплантации в Пърт, Австралия на Плувен комплекс Хасково. Той коментира, че дори една донорска ситуация да бъде осъществена в Хасково, това ще бъде огромен успех, защото човешкият живот е безценен.

„Това знаме ми беше подарено от Община Хасково преди да замина за Австралия. То донесе на мен и на всички трансплантирани хора в България късмет и даде нова надежда на тези, които имат нужда от трансплантации. Смятам, че мястото на знамето отново е в Община Хасково и конкретно в Плувния комплекс. Това е символичен акт. Днес е Европейския ден на донорството“, каза Пеев.

Георги Пеев„Аз вярвам в тази кауза, а жестът на Георги Пеев е вдъхновение. Постижението му е пример за силата на духа, силата на спорта и волята за живот. Басейнът е място за спорт, изграден е с мисъл и грижа за хората, защото спортът е здраве. Община Хасково подкрепя каузата „Да! За живот!“ и всички ние сме убедени, че ролята на институциите е изключително важна. Уверявам ви, че ще продължим да бъдем партньори на хората, които работят за каузата“, каза заместник-кметът Мария Вълчева. Тя прие дарението и заяви, че от днес знамето, с което Георги Пеев спечели златен медал от Световното първенство за хора с трансплантации в Австралия, ще има своето достойно място в Плувния комплекс и ще бъде пример за всички деца и възрастни, които идват тук, за да спортуват.

„През последната седмица има четири донорски ситуации, от които са извършени осем трансплантации в България и три в Румъния. Това беше може би най-добрият знак в навечерието на Европейския ден на донорството. В България има още много какво да се работи, за да се спасяват животи. Но правилната посока е зададена“, каза още Пеев.

Той посочи, че в законодателната програма на Народното събрание за тази сесия е внесен законопроект за изменение за закона за лечебните заведения, където Изпълнителна агенция по трансплантации ще съществува отново като самостоятелен орган, който да администрира дейността. По неговите думи в България законодателно нещата са перфектни, но не ни достига работа в донорските центрове и координаторите.

„Апелът ми към всички хора е, когато се случи подобна ситуация, която на никого не пожелавам, кажете „Да“, призова Георги Пеев. Утре хасковлията ще се включи в софийския маратон по бягане.

Тази вечер в подкрепа на каузата „Да! За живот!“ и по повод Европейския ден на донорството и трансплантациите Община Хасково ще освети Камбанарията в парк „Ямача“ в зелена светлина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button