Любопитно

Театър „Дани и Деси“ представя българското куклено изкуство в Тайланд

Театър „Дани и Деси“ – Хасково е поканен да участва в предстоящия Световен фестивал на куклените иновации в Тайланд. Представянето в далечната страна е подкрепено от програма „Мобилност“ на Националния фонд „Култура“.

Фестивалът се организира от УНИМА – Тайланд (Международен Съюз на куклените дейци) съвместно с Националния научен музей и Harmony Puppet Thailand. Всяко издание на феста е с различна тема. Така организаторите се опитват да обхванат всички страни на завладяващото куклено изкуство – от древното, традиционно тайландско изкуство на театъра на сенките, до иновационните технологии, навлизащи днес в кукления театър.

„Дани и Деси“ ще изиграе две представления на спектакъла „Бавна приказка“ по текст на известната авторка Магда Борисова в изпълнение на Николета Стефанова – младо попълнение на популярния хасковски театър. Сценичната адаптация и режисурата е на Таня Евтимова, музика – Деси Димова, сценография и кукли – инж. Атанас Евтимов.

ТеатърМладата актриса Николета Стефанова e възпитаничка на Езиковата гимназия „Проф. Асен Златаров“ в Хасково. Учи куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ, след което се дипломира с пълно отличие в катедра „Драма“ в Университета „Гринуич“ в Лондон. Спектакълът „Бавна приказка“ е представян на различни сцени, сред които и тази на Българския културен институт в английската столица.

В Тайланд режисьорката Таня Евтимова ще проведе куклени работилници за деца, ученици и куклени артисти. Тя ще запознае участниците с кратка история на българското куклено изкуство, а в практическата част ще предаде основни познания за воденето на различни видове театрални кукли. На фестивала, в който ще участват 30 куклени трупи от целия свят, посветените на това изкуство ще станат свидетели на създаването на иновационни кукли.

Театър

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button