Регион

Затварят едното платно на „Марица“, тестват нови технологии на ремонт

Движението от 29-ти до 30-ти километър на автомагистрала „Марица ще се осъществява двупосочно в платното за Свиленград до 26 ноември, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Временната организация на трафика е за пробни аварийно-възстановителни дейности в участък с дължина около 500 метра в платното в посока автомагистрала „Тракия“. Целта е наблюдение на трасето до извършването на основен ремонт, уточняват от пътната агенция.

Haskovo.info припомня, че през февруари в активната лента в участъка бяха констатирани деформации, пукнатини и коловози. Настилката е в много лошо състояние и създава предпоставка за катастрофи. По тази причина движението в активната лента беше ограничено, трафикът беше пренасочен в изпреварващата, а скоростта на движение беше ограничена до 70 км/ч.

РемонтВ ремонта на отсечката ще се използват нови технологии. Става въпрос за стабилизиране на пътното тяло с геомрежа и геотекстил за достигане на необходимата носимоспособност на настилката за предстоящия зимен сезон. Асфалтовата смес, която ще се използва за първи път при ремонт на пътен обект, съдържа карбонови фибри. С влагането им ще може да се определи възможността за удължаване годността на асфалта.

Пробните ремонтни дейности са възложени по договора за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации на магистрала „Марица“ в областите Хасково и Стара Загора.

Работата се извършва сега, за да се спре прогресивното компрометиране на настилката през зимния сезон, когато влагата би достигнала до трошено-каменния пласт, което може да деформира изградения насип. Реализирането на пробния участък ще позволи наблюдение на състоянието на трасето до изпълнението на основния ремонт, както и правилно остойностяване на ремонтите дейности при високи насипи, допълват от АПИ.

От агенцията апелират шофьорите да следват стриктно поставената пътна сигнализация, въведеното ограничение на скоростта до 50 км/ч, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, застрашаващи безопасността на останалите пътуващи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
10.10.2023 19:32 19:32

Цялата магистрала е леш и е под критика, дори наскоро ремонтираните участъци отново са на бабуни и вдлъбнатини, пълен резил, безконтролност и излагация, щели да слагат карбонови нишки, смешна история, ремонтират 500 м. участък от една година, хората в другите страни за толкова време строят цели магистрали барабар с тунелите, България за съжаление е разграден двор и на никой не му пука за нищо…

Back to top button