Хасково

Психиатър запозна хасковски младежи с рисковете от вредния стрес

Презентация, отговаряща на въпросите „Как можем да се справим с тревожността и емоционалното прегряване?“ и „Можем ли да живеем без стрес и как да го постигаме?“ изнесе пред хасковски ученици в Младежкия център началникът на Шесто мъжко отделение в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ – Раднево д-р Иван Добринов.

Специалистът предупреди, че през последните години има огромен брой деца, които отключват тежки психиатрични заболявания заради употребата на различни видове наркотици. „Проблемът е зловещ, много често родителите са безпомощни“, подчерта д-р Добринов, като сред причините са липсата на детски психиатрични отделения, каквито имало само в София и Варна и малкото детски психиатри в страната.

Той каза, че е нормално един ден човек да е тъжен, а друг ден – весел. Промяната е ежедневна, но в определени граници, които ако бъдат преминати човек не може да се справи сам и трябва да потърси помощ.

Младежки центърСтресът е полезен и вреден, като последният разболява. Вредният стрес се появява, когато реакцията на възбуда настъпва прекалено често или е с прекалено висока интензивност и продължителност. Психиатърът описа стадиите на прегаряне, които завършват с депресия и пълно изтощение, когато трябва да се потърси помощ, да се консултира със специалисти, приятели и родители.

Младежки центърПрезентацията се организира от Превантивно-информационния център по наркотични вещества по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, чието мото е „Психичното здраве е универсално човешко право“.

На 12 октомври съвместно с Туристически информационен център – Хасково ще се организира посещение на забележителностите Старият мост, средновековната византийска крепост „Неутзикон“ и тракийската куполна гробница в село Мезек, с участие на младежи-доброволци и специалисти към ПИЦ – Хасково, Стара Загора и Кърджали.

Целта е да се посочи туризмът като алтернатива на употребата на наркотични вещества и средство за укрепване и поддържане на психичното и физическо здраве на младежите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
11.10.2023 15:26 15:26

само обучението по Макаренко работи!

Ани
Ани
12.10.2023 8:52 8:52

Стресът е възоснова на всичко,което ни заобикаля.И най-вече хората около нас,които са причината за прегряване.Ежедневието с хилядите проблеми,училищната натовареност с едни измислени критерии за успеваемост.На работа едни самозабравили се началници,мениджъри ,директори и т.н.,които се мислят за безсмъртни и тровят хората със злобата си.За да избегнем стреса трябва да се превърнем на отшелници.

Back to top button