Хасково

Синове и внуци бият баби в Хасковско

Баба, илюстрацияОколо 60-65% от всички пострадали от домашно насилие в областта са на възраст над 65 години, сочат данните на Фондация „Български център за джендър изследвания“ – Хасково. 

Средната възраст на потърсилите консултация за защита през миналата година е около 70-72 години. 

При първото посещение в центъра много от пострадалите са придружени от близки или роднини, разбрали по косвен начин за насилието. Срещат се случаи на възрастни жени, пострадали от насилие от психично болни техни роднини.

Жертвите първоначално се притесняват да предприемат мерки по Закона за защита от домашното насилие. Едва след многократни актове на насилие се връщат в центровете за подкрепа, като единственото което желаят е насилниците да бъдат изведени от съвместно обитаваното жилище.

Извършители на насилието над възрастни хора най-често са най-близките им – съпрузи, деца, внуци. Средната възраст на насилниците – мъже е 55 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button