Хасково

Още 4 500 ПИК кода издаде НАП – Хасково

Нови близо 4 500 персонални идентификационни кода издаде офисът на НАП в Хасково от началото на тази година.

Потвърдени са и 2 645 квалифицирани електронни подписа за достъп до е-услугите на приходната агенция.

С ПИК могат да се ползват повече от 60 онлайн услуги. Най-търсените сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, подаване на заявления и получаване на готови удостоверения. С персонален идентификационен код на НАП могат да се извършват и справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, актуално състояние на трудови договори и други.

С кода са достъпни не само електронни услуги на агенцията, а и такива, които са предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията и Министерство на земеделието.

Издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви както с лично посещение в приходната агенция, така и от разстояние – с обаждане на телефон 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата и през системата за сигурно електронно връчване, подържана от Министерство на електронно управление.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо да се посочат лични данни, задължително електронен адрес за кореспонденция и предпочитан офис на НАП за получаване на издадения код. От съображения за сигурност той се връчва само лично на клиента или на упълномощено от него лице, в запечатан плик, тъй като всички действия, извършени след това с него, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button