Регион

В Симеоновград протестираха срещу убийците на пътя

СимеоновградДесетки жители на Симеоновград се събраха на мирен протест на лобното място за загиналите шестима младежи от града. Организираното от родителите на жертвите бдение има за цел да припомни исканията им за по-сурови наказания за шофьорите, които убиват след употреба на алкохол.

Животът има предимство„, „Доживотни присъди за пияни и дрогирани„, „Затвор за убийците на пътя“ – това бяха част от лозунгите на плакатите, донесени от тинейджъри от града край Марица. Към родителите от Симеоновград се присъедини и майката на загиналата в село Знаменосец Даяна, която бе блъсната от автомобил, докато стоеше на пейка.

СимеоновградСлед като внесоха в парламента исканията си, подкрепени с 27 000 подписа, близките на жертвите са решили чрез мирни протести в цялата страна да припомнят непрекъснато за какво се борят. Те настояват причиняването на смърт от пияни шофьори да бъде квалифицирано като умишлено престъпление, а виновните да не се измъкват със споразумения и условни присъди.

Последно родителите са получили уверение, че ще отпадне частично възможността за споразумения. Те обаче не са съгласни с подобни козметични промени и искат цялостна промяна в закона.

СимеоновградОще по-важна е съдебната практика. Според статистиката, която са направили близките на жертвите, близо 95% от делата срещу причинилите катастрофи шофьори завършват без присъда, със споразумение, с условна присъда или пробация.

Те дават и пример – в Италия от миналата година убийството на пътя вече се разглежда като умишлено престъпление. Така съдът е длъжен да даде ефективна присъда. Искаме и в България да стане така, за да не допълваме непрекъснато списъка с жертви на пътя, казват родителите.

Видео репортаж от протеста на близките на жертвите

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button