Любопитно

Световна музикална премиера в Хасково, 21 са цигуларите в конкурса „Недялка Симеонова“

21 млади цигулари ще участват в 48-ото издание на международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, съобщи заместник-кметът Мария Вълчева. Събитието ще се проведе от 20 до 22 октомври.

Те са от Молдова, Румъния, Сърбия и България. 6 са участниците в първа възрастова група, 11 са във втора, а по двама са в трета и четвърта група.

Най-малките цигулари са на 8 г. – Мина Цанкова от България и Чезар Молдовану от Молдова. Най-големият е на 23 г. – Стефан Хубенов от България.

КонкурсТе ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова и членове проф. Кремена Оксенкруг, доц. д-р Галина Койчева-Мирчева, Радмила Петрова-Кръстева и проф. Пламен Джуров.

Откриването на конкурса е на 20 октомври от 12:30 часа в театър „Иван Димов“, когато ще бъде изтеглен жребият за реда на участие, след което започва и самата програма. Наградният фонд е 6 900 лв.

В рамките на музикалните дни са предвидени три концерта от 19 часа, съобщи диригентът на Камерен оркестър Хасково Цанислав Петков, който участва в организацията. Първият концерт е в читалище „Заря“, защото на сцената ще се качат над 60 музиканти, а другите два ще са в театър „Иван Димов“.

На 20 октомври публиката ще се наслади на български концерт в изпълнение на Симфониета Враца и Камерен оркестър Хасково. Солист ще е Йоанна Каменарска – цигулка, която е лауреат на „Недялка Симеонова“.

КонкурсПрограмата започва с „Празнична увертюра“ на Веселин Стоянов, след което е рядко изпълняваният Концерт за цигулка №1 на Панчо Владигеров. Световна премиера ще има Сюитата за оркестър на филмовият композитор Кирил Дончев.

На 21 октомври вечерта в театъра ще е камерният концерт на „Eastern string quartet“ в състав Альона Чехова – цигулка, Лорела Миха – цигулка, Сонила Бяха – виола, Маргарита Глодунова – виолончело със специалното участие на Мартин Павлов – флейта и Радолф Баха – кларинет. Те ще изпълнят произведения на Моцарт и Брамс.

На 22 октомври от 19 часа е концертът на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с новия им диригент Константин Добройков. В програмата са „Фантазия и Фуга“ от Бах, „Адажио“ на Красимир Кюркчийски, „Серенада“ на Едуард Елгар и „Преобразена нощ“ от Арнолд Шонберг.

Всички концерти са при свободен вход.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button