Хасково

Висши прокурори надзирават разследването на скъсаната стена на яз. Иваново

Наводнението в БисерСъбраните до момента доказателства по досъдебното производство за скъсаната стена на язовир „Иваново“ не позволяват прокуратурата да направи изводи относно търсене на отговорност от конкретни лица. Това съобщиха днес от Държавното обвинение в Хасково.

Разследването продължава от екип следователи, а по разпореждане на Главния прокурор е назначен специален надзор от прокурори от Върховната касационна прокуратура, Апелативна прокуратура – Пловдив и Окръжна прокуратура – Хасково.

Досъдебното производство е във връзка с наводнението, което доведе до 8 жертви в Бисер и 2 в Иваново. Целта му е да установи дали може да се търси отговорност на лица, които по закон е трябвало да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Досега са извършени огледи, назначени са съдебномедицински експертизи, чиито заключения не са готови, разпитани са 15 свидетели, сред които кмета на община Харманли, кметски наместник на с. Иваново, служители, осъществявали проверки на хидротехническото съоръжение, както и лица, участвали в строителството на язовира, местни жители и наследници на пострадалите от наводнението.

От всички институции е изискана документацията за собствеността и стопанисването на язовира, както и кореспонденцията за констатирани проблеми и предприетите мерки за отстраняването им.

Разследването все още не е отговорило на всички въпроси и това не позволява да бъде назначена планираната хидротехническа експертиза, която да установи състоянието на язовирната стена преди скъсването, да отговори на въпроси, свързани с управлението и експлоатацията й, както и да установи причините за скъсването й. Предстои назначаване и на оценъчна експертиза за причинените материални щети, вследствие на наводнението, уточняват от прокуратурата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
DEDO MRAZ
DEDO MRAZ
13.03.2012 9:43 9:43

PROk*rATURATA SE STRAHUVA DA POVDIGNE OBVIUNENIE SRE6TU VOENNIYA MINISTYR, KOITO E PREKIYA VINOVNIK ZA SKYSANATA STENA-TOVA E !!!

Back to top button