Регион

Ново превишение на стойностите на серния диоксид в Димитровград

За ново превишение на стойностите на серния диоксид на 19 октомври в Димитровград, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Веднага след засичане на резултатите е дадено предписание на ТЕЦ „Марица 3“ в спешно да предприеме ефективни мерки за намаляване на масовия поток на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност. Това е довело до рязко намаляване на стойностите на серния диоксид след отчетеното в 16 ч. превишение от 1,15 пъти над пределно допустимата стойност на средночасовата норма. Регистрираната стойност от 402,60 μg/m³ за серен диоксид в атмосферния въздух на града е кратковременна експозиция, допълват от екоинспекцията.

Нивото на концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух при превишаването на което се приема, че съществува риск за здравето на хората и е необходимо да бъдат предприети конкретни мерки с цел превенция, е 500 μg/m³, измерено в три последователни часа. Определя се като алармен праг и до момента през 2023 г. в Димитровград не е регистрирано превишение на алармения праг за серен диоксид.

СтойностиВ следващите часове на деня регистрираните стойности по показател серен диоксид от АИС „Раковски“ в Димитровград са в норма и в порядъка на 12,00 до 19,00 μg/m³. Средноденонощна стойност за 19 октомври за серен диоксид е 34,56 μg/m³ при норма 125 μg/m³. През 2023 г. няма регистрирани превишения на средноденонощната норма за серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград.

РИОСВ – Хасково осъществява 24-часов мониторинг на съоръженията на горивната инсталация чрез термовизионна камера, позиционирана в близост до централата. Това наблюдение дава възможност за своевременна реакция от страна на регионалната инспекция при установяване на нередности на производствената площадка на ТЕЦ-а, посочват от инспекцията.

За ограничаване наслагването на емисии от серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград от ТЕЦ „Марица 3“ и енергиен комплекс „Марица – Изток“ е създадена координация между регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора. Става въпрос за непрекъснат контрол на източниците на серен диоксид с цел незабавно предприемане на мерки за намаляване на масовия поток на този замърсител при необходимост от страна на всички оператори.

За неделя от 11 часа в Димитровград са насрочени два протеста. Единият е срещу обгазяването на града, като протестиращите ще се съберат на централния площад и ще направят шествие до Тец-а. Другият е на служители на централата и техните семейства, които са за бъдещето на дружеството и ще се съберат пред централния вход на предприятието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Галина
Галина
20.10.2023 15:04 15:04

РИОСВ, защо не си преместите администрацията до ТЕЦ-а, да видим пак ли ще е „кратковременна експозиция“ всяко ново обгазяване на града?! Как не ви става неудобно да обяснявате на хората, че въздухът е чист и те едва ли не си фантазират!!!

Георгиев
Георгиев
20.10.2023 15:22 15:22

Все по-дълги и протяжни ви стават обясненията, РИОСВ. И все по-сложни. Сигурно, за да си мислят хората колко сте интелигентни, а и като пишете високопарно, явно си вярвате, че сте по-убедителни. Ама не се хабете – в Димитровград никой не ви вярва.

Ваш Стефан Д
Ваш Стефан Д
20.10.2023 20:32 20:32
Отговор до  Георгиев

Ако Димитровград сте тия 5мата, да може и да не вярвате

Ваш Стефан Д
Ваш Стефан Д
20.10.2023 20:31 20:31

Галина , Георгиев, как не ви омръзна да се задушавате

ТИМ
ТИМ
20.10.2023 22:04 22:04

Как пък никой не се сеща да протестира пред истинският замърсител на въздуха в Димитровград?!
ХИМКОМБИНАТА !!!

Ваш Стефан Д
Ваш Стефан Д
21.10.2023 7:57 7:57
Отговор до  ТИМ

Всичко ще си дойде на мястото, търпение, изборите ще минат, и Ст@фан го знае

Светослав
Светослав
23.10.2023 12:41 12:41

Какво гори ТЕЦ „Марица -3“? Отпадъци от ЕС ли??

Back to top button