Хасково

Пенсионери искат да се регламентира пазарчето пред малкия Бизнесцентър

ПроверкатаПисмо до община Хасково смятат да изпратят пенсионери с искането нерегламентираното им пазарче през  малкия Бизнес център да бъде узаконено. Възрастните хора бяха провокирани от проверка на Агенцията по храните. Инспекторите пожалиха две пенсионерки, излезли да продават продукцията от личното стопанство. Те им обясниха, че единственият начин да бъдат изрядни е да се регистрират като производители и да изложат продукцията си на Зеленчуковия пазар. В противен случай ги грозят глоби от 500 лева нагоре.

През май миналата година инспектори от Агенцията глобиха с 500 лева баба Иванка от село Книжовник за това, че продаваше марули на пазарчето. Вчера пък историята за баба Христина предизвика огромен интерес сред читателите на Haskovo.info.

ПроверкатаДнес пазарчето бе разтурено за пореден път, а двете пенсионерки го напуснаха със сълзи на очи. Те не пожелаха да си кажат имената от страх, че може да бъдат глобени. Една от жените живее на Кенана. Обясни, че цял час е вървяла, за да дойде до града и да продаде разсад за маруля, ошав и люти чушки. Идвам веднъж в седмицата и изкарвам около 2-3 лева, обясни възрастната жена, която произвежда много малко продукция и не може да си позволи наем на маса на пазара. Не може и да си помисли да се регистрира като земеделски производител и да плаща осигуровки.

Свидетел на проверката на пазарчето стана и бивша учителка. Тя призова властите да дадат възможност на пенсионерите със 130 лева пенсия да оцеляват и призна, че самата тя продава своята продукция „пред МВР-то“. Възрастната жена се ангажира да опише исканията си в документ, който да представи в общината, за да може Общинските съветници да решат и да определят мястото пред малкия Бизнес център за търговска площ.

ПроверкатаТова обаче няма да е достатъчно пенсионерите да продават там, уточниха от Агенцията по храните. Според нормативнити изисквания търговците трябва или да са регистрирани като производители, или да имат документ за продаваната стока.

По време на днешната проверка от нерегламентираното пазарче си тръгнаха само продавачите на хранителни продукти. Възрастен мъж, предлагащ стари панталони и инструменти, остана, тъй като инспекторите от Агенцията по храните нямаха правомощия да го проверяват. Той обобщи мнението на всички останали пенсионери – „За да има хляб за всеки в днешно време, институциите трябва понякога да си затварят очите“.

Чуйте разговора между д-р Венета Лесова от Агенцията по храните и бившата учителка Сия Станева, който провокира бъдещото искане за регламентиране на пазарчето:
{mp3}pazarche_150312{/mp3}

 Проверката  Проверката

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Латев
Латев
15.03.2012 15:05 15:05

Оставете ги на мира най поле тези възрастни хора не виждам на кого пречат.Те предлагат най екологичните продукти защото ги е произвел за себе си и ако има в повече го предлага за да си помогне с някой лев.Мнго пъти съм си купувал от тях за да усетя истинското,което някога майка ми и баща ми проивеждаха.Провряващи раберете най после че документите не произведат истинското.

клиент на бабите
клиент на бабите
15.03.2012 16:00 16:00

всичката втасала опряхме до бабичките дето се мъчат да си изкарат някой лев .

кольо
кольо
16.03.2012 3:09 3:09

Рибата се вмирисва от главата,гласи народна поговорка.Отново поредния пиар на министър Найденов.Назначил си е за шефове на подчинената му агенция за директор и н-к отдел/ държавен служител без ценз и без нужната квалификация,но за сметка на това майстор на спорта по далавери и рушевети,Марти-за тези които не знаят /За големите фирми производители които произвеждат и предлагат на пазара боклуци се укриват от шефовете на агенцията по храни,понеже са силни и си плащат било на ръка било под форма на дарения на управляващите от ГЕРБ,като за да не ги обидят не им споменават даже и имената им публично пред обществото,а иначе за отчитане на дейност пращат протежетата си да пазпошукват бабичките на пазара,нали те няма с какво и как да си плащат. Г-н Борисов няма смисъл да обикаляте по магазините.Лъжат Ви протежетата на всяко ниво.Яко се гушат за Ваша сметка и за сметка на партията Ви

Яни Янев
Яни Янев
16.03.2012 6:31 6:31

Госпожи инспекторки като сте толкова смели и държите на реда защо никой от вас не влиза в ромската махала или по ул.“Акация“ да глобява там?!
Продават се всякакви стоки включително контрабандни цигари и алкохол, на нерегламентирани места и от лица, които не са търговци по смисъла на ТЗ.
Но разбира се над ромите има общински „чадър“ и е по-лесно все пак да гоним беззащитните бабички.
Срамота!!!

Гражданка
Гражданка
16.03.2012 10:23 10:23

Гражданино,какво очакваш от калташка управа,кал и тиня.Спрете с таз помия,измийте си ръцете и краката и дайте малко въздух на нашите майки и бащи,умряха и умират за вас от глад и нищета за да сте Вие сега добре,но има възмездие,ако не Вие,то децата ви ще мрът заради вашите грешки.Беше гордост да се наричаш Българин,а сега е срам и позор,вижте как живеят на ул.Акация,това е народ задружен и весел и от нищо не му пука.Помислете за нашите родители!

Латев
Латев
16.03.2012 14:01 14:01

А бе общински управници толкова ли сложно да отделите на тези възрастни трудолюбиви хора няколко маси накрая на пазара и да не плащат такса .

grajdanin
grajdanin
17.03.2012 18:49 18:49

Kolyo samo tava vi ostana da pluete na komentarite.

grajdanin
grajdanin
17.03.2012 18:56 18:56

I DA VI KAJA ZA MARTI- TOI E MAGISTAR „KONTROL I BEZOPASNOST NA HRANI“ koi veterinar ima takava stepen. ne da mi govorish za cenz Kolyo – broi si kravite i davai ushni marki za jivotnovudite

grajdanin
grajdanin
17.03.2012 19:04 19:04

Sega samo tova vi ostana da pluete. Pokazahte kolko ste kompetentni..i s cenZZZZ…d-r Ileiev – se osra

Back to top button