Избори 2023 – Предизборни публикации

Николай Ставрев: Хасково може да има инвеститори, които осигуряват високи доходи

Николай Ставрев е независим кандидат за кмет на Община Хасково, подкрепен от Спаси Хасково - Ние идваме, ППДБ, БСП, Българе и Български възход

Николай Ставрев е роден през 1970 година в Хасково. Семеен с една дъщеря. Притежава магистърска степен по икономика и управление от УНСС – София. Работил е над 25 години в българското представителство на световноизвестна компания като 20 години е заемал мениджърска позиция. Ръководил е екипи от Централна и Южна България.

Вие сте непознат в политиката човек? Успяхте ли да се представите пред хасковлии така, че да Ви възприемат като бъдещ кмет?

Роден съм, израснал съм и живея в град Хасково. Хората ме познават такъв какъвто съм – като приятел, роднина, партньор. Голяма част от моя трудов стаж – 26 г.- мина в частния сектор, но именно тук, в Хасково. Познавам много хора и те ме познават. Категорично не съм съгласен с твърдението, че не ме познават хасковлии, просто ме познават като мениджър на една голяма компания. Бих казал, че това е моят плюс, за разлика от другите кандидати. За разлика от тях аз не нося политическа обремененост. Независим кандидат съм, равно отдалечен от всички. Бих се стремил да управлявам, като използвам опита натрупан в управлението, от гледна точка на това общината да бъде по-продуктивна, по-ефективна, по-прогресивна. В частния сектор се поставят планове краткосрочни и дългосрочни, там, когато няма резултати се понася отговорност, така съм свикнал да работя, така ще работя и като кмет на общината.

Кое от направеното досега оценявате като положително и кое като отрицателно в община Хасково?

До момента направените инвестиции са в търговски вериги. Трябват ни инвестиции в производство, откриване на нови работни места, привличане на млади хора, за да може тази община икономически да дръпне на горе. Хората да получават по-добро заплащане, да се създадат условия те да останат в Хасково, а не търсейки развитие, да напуснат родния град. Като човек, който идва от бизнеса, ще ви кажа, че да се отварят хипермаркети и ритейл паркове, не е начинът да вдигнеш БВП на общината. Наемат се само хора, които да бъдат касиери и работници по складовете. При соларните паркове работната ръка е сведена до минимум – пазачи, счетоводител и лице, което извършва мониторинг. Това е бизнес, който облагодетелства собствениците си, но по никакъв начин няма придадена стойност, която да дава на общината. Аз искам Хасково да привлича инвеститори, които да създават работни места с добро заплащане. Да са бизнеси, които да развиват кадри, като Общината бъде партньор с тези инвеститори, да пренасочим част от професионалното си обучение в училищата и да подготвяме кадри за инвеститорите и техните производства. Кметът в този аспект има ключова роля, защото той одобрява план-приема за училищата и той одобрява какви паралелки да бъдат допълнително отворени конкретно в професионалните техникуми. Да прави два пъти годишно срещи с бизнеса – от какви кадри има нужда, за да може да се адаптира съобразно изискванията на инвеститорите.

Николай СтавревВъв Вашата кампания нееднократно споменавате, че Хасково е на дъното на класацията по БВП. Защо е така и как може това да се промени?

Една от основните причини е, че в последните десетина години и повече в Хасково се откриват обекти само за търговия, ние нямаме инвестиции в производство, което реално би дало на нас стойност, и което би увеличило средната  работа заплата и би привлякло при нас и хора от съседните общини с по-високите си заплати. Стратегическите инвестиции в производството са тези, които създават кадри и добри доходи за хората. Печалбите на хипермаркетите и ритейл парковете не остават в Хасково. Кадрите, които произвеждат са касиери и продавач-консултанти. На практика при управлението на последните трима кметове не са създадени условия в община Хасково за да бъдат привлечени стратегически инвеститори. Ние нямаме готови подготвени парцели с довеждаща инфраструктура, които да им бъдат предлагани. На границата сме с две държави, а нямаме модерна индустриална зона. Всички виждаме как процъфтяват съседните на нас общини, които са в пъти по-малки, а ние сме областен център. Кметът Станислав Дечев чистосърдечно си призна пред Общинския съвет, че никой инвеститор не му се е обаждал. Но това е така, защото очевидно няма капацитета да ги привлече. Той толкова си може. Дължи на недалновидното управление на сегашните управляващи. От гледна точка, че те нямат поглед напред, а когато ти управляваш една община, ти трябва да мислиш поне 5-10 години напред, да мислиш икономически, стратегически, да имаш визия за бъдещето на този град и тази община, в която има и 36 прилежащи села.

Има недоволство от работата на администрацията, какви са пропуските там?

Тези дни излезе годишния доклад на Асоциация „Прозрачност без граници“, в който Хасково е на дъното по почтеност сред останалите областни центрове в страната. Изрично е подчертано, че Станислав Дечев и управлявания от него екип не спазват закона за декларирането на конфликт на интереси от всички нива в администрацията. Както и, че няма прозрачност и отчетност при харченето на бюджета и слабия контрол върху общинските дружества. При такива показатели и стил на управление няма как да идват инвеститори! Другото нещо е, че съществуващите производства, местният бизнес, също не намира подкрепа от страна на общината. Говорим за дори обикновени услуги като придвижване на документи, участие по проекти, достъп до информация за европрограми и така нататък, което също е некоректно от страна на общината. Общината трябва да е партньор с бизнеса, а не враг. Във всяко едно отношение да го подпомага, защото основния дял от местни данъци и такси идва от бизнеса.

Николай СтавревКакво е нужно за доброто взаимодействие между общината и бизнеса?

Комуникацията и по-чести срещи на представители на общината и бизнеса, за да могат да търсят разрешаването на различни проблеми. Когато общината е партньор на бизнеса това се получава. След като общини като Свиленград и Димитровград привличат инвестиции, а в същото време в Хасково не се привличат, явно има проблем между общината, респективно кмета, защото той я управлява, и инвеститорите. Очевидно тази комуникация на функционира. Самият Дечев призна, че никой не му е звъннал 4 години. Но същевременно не прави нищо за да промени това, значи ние не може да очакваме, че ако тази община продължава да се управлява от същото това ръководство, в идните години ще дойдат инвеститори. Ние говорим за това, че трябва да се смени изцяло подхода за привличане на инвеститори, да имаме политика, насочена към това. Да се създаде целеви отдел по инвестиции, за да можем да работим в правилната посока, да подготвяме терени и да привличаме инвеститори. Да си направим домашното. Когато се подготви инвеститорски терен, се качва на сайта и всеки един инвеститор има достъп и може да си избира къде да инвестира.

На бъдещите инвеститори не трябва да им се създават умишлено бюрократични пречки, напротив общината трябва да бъде изцяло в услуга на това в най- кратки срокове инвестицията да стане факт. В съседни общини срокът е 3 месеца. До момента имат в индустриалната зона над 1400 работни места, 150 милиона инвестиции. 3 месеца е времето, за което се подготвят всички необходими документи да минат одобрение. В Хасково близо 2 години отнема потенциален инвеститор да мине през всички процедури, което само по себе си отказва когото и да било да дойде и да инвестира. В други общини отнема най-много 3-4 месеца, явно това е възможно и аз се ангажирам това да бъде начинът на работа и един от приоритетите и тук.

От какви инвестиции се нуждае Хасково и как може те да бъдат реализирани? Каква е ролята на местната власт в това?

Реално се нуждае от инвестиции свързани с производството. Имаме нужда от инвеститори, свързани с производството, които да търсят квалифицирани кадри и да предлагат по- високи възнаграждения. Това на нас ще ни окаже влияние и по този начин ще вдигнем средната работна заплата и същевременно ще увеличим икономическия растеж на общината.  Разговарял съм с потенциални инвеститори, за тях Хасково е атрактивно място за инвестиции, защото сме близо до две граници – с Турция и Гърция, но онова, което ги кара да се въздържат е отношението на общината, дългите срокове и липсата на инфраструктура.

Николай СтавревПредвиждате довеждаща инфраструктура на летище Узунджово за сметка на общината. Не е ли обратният процес по-важен – от икономиката да влизат пари в хазната?

В момента икономиката, която е в Хасково, е със затихващи функции. Общината в момента има таван на приходите през данъци и такси, които събира. За да увеличим приходите в хазната,  трябва да привлечем нови инвеститори, а за да ги привлечем трябва да им създадем подходящи условия. Ако направим кратък сравнителен анализ на общините в България, които се развиват, ще установим, че това са общини, които имат индустриални зони, които са изградили довеждаща инфраструктура към тях и чиито администрации са достатъчно гъвкави и оперативни за да изготвят в кратки срокове цялата документация, която е необходима, за да започне един инвеститор строителството на своите предприятия, цехове и фабрики.  Помагат му да наема нова работна ръка и да започне производство, което да даде онази добавена стойност, която в момента ни липсва. Това е логиката и аз ще се стремя към това. Разбира се, има различни механизми, чрез които можем да си осигурим средства за изграждането на тази довеждаща структура към летище Узунджово, което е изключително подходящо за индустриална зона. Тези инструменти могат да са европейски и национални програми. Едва ли някой би започнал да строи къща някъде, където няма път, ток, вода и канализация.

Програмата Ви като цяло звучи доста амбициозно. Има ли достатъчно финансов ресурс за изпълнение на всички точки?

Не смятам, че програмата ми е амбициозна, тя включва крайно належащи неща, които трябва да се случат и в Хасково. Амбициозно ли е това да направим водния цикъл? Това е задължение на общината. Нищо амбициозно няма. Общината трябва да осигури безопасно придвижване на нашите деца. Това са съвсем реални проблеми, които трябва да решим в най-кратки срокове. Това, че за толкова години, тези, които са управлявали общината, не са имали, не мога да определя воля или са проявили безотговорност, но е факт, че тези елементарни за много места в Европа неща, в Хасково не се случват. В ХХI-ви век ние нямаме чиста вода, имаме една преасфалтирана улица и половината ни градска част не свети, какво му е амбициозното? Това са належащи неща и в компетенцията на общината, която трябва да си свърши работата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button