Избори 2023 – Предизборни публикации

Николай Ставрев и подкрепящите го партии сигнализираха за натиск и заплахи от институции

За зачестили проверки, натиск, заплахи и глоби от институции сигнализираха на пресконференция независимият кандидат за кмет на Община Хасково Николай Ставрев и подкрепящи го партии.

„От началото на предизборната кампания, представители на партиите и формациите, които ме подкрепят, както и техни симпатизанти са подложени на натиск от различни институции на местно ниво. Тази тенденция се засилва. Когато стартирахме, поехме ангажимент да водим една честна и толерантна предизборна кампания, каквато водим до момента. За съжаление не срещаме същото от някои институции. Крайно време е политиците в България да разберат, че избори не се печелят с натиск и заплахи, а с работа и печеленето на доверието на техните избиратели“, коментира Ставрев.

Той обясни, че тъй като нямал частен бизнес нямало как да бъде притиснат, но от натиск и масирани проверки напоследък страдали негови роднини. Всичко това ставало по анонимни сигнали и вече били подадени жалби в съответните институции.

Пресконференция
Николай Ставрев

Общинският председател на БСП и кандидат за общински съветник Камен Тодоров каза, че за прът път участва в кампания, в която има такъв натиск. При него зачестили проверките на пътя докато шофира и бил разпитван в полицията по случай, който няма общо с тези избори. Според него обаче моментът бил избран сега, за да им губят времето и да не могат да се занимават с предизборната кампания. Роднини на кандидати за общински съветници от листата на БСП получавали предупреждения на работните си места да не работят активно по време на кампанията, защото било добре да си остане сегашната власт. Тодоров изрази убеждението си, че ще има балотаж и Ставрев ще участва в него.

Лидерът на „България на регионите“ и кандидат за общински съветник Златко Марчев също каза, че партийният им офис е бил проверяван от полицията по анонимен сигнал за раздаване на пари и участие в организирана престъпна група. Няколко човека за 10 дни вече имали по 7 протокола за обяснения. Пред входа на предприятието всеки ден имало полицейски автомобил, както и пред домовете на симпатизанти, на които зачестили проверките на пътя за алкохол и наркотици.

Председателят на местната инициативна група „Спаси Хасково“ и кандидат за общински съветник от листата на „Ние идваме“ Марин Райчев каза, че има фирма за външна реклама и е проверяван от ДАНС дали се разпечатват свастики. Съставени му били 5 акта от общината за незаконно монтиране на рекламни съоръжения, които са агитационни материали. Според Райчев те са монтирани на частни терени и обясни, че ги разполагат там, защото билбордите в града са заети от общината и ГЕРБ. Райчев обясни, че други кандидати в листата също са подложени на проверки от институции като РЗИ и ОДБХ.

Председателят на местната структура на „Продължаваме Промяната“ и кандидат за общински съветник от листата на ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че преди да получи офис в Хасково партията е получила 14 отказа, а сега заплашвали хората по кварталите да не гласуват за тях и дори им проваляли предизборни срещи. Имало натиск от местен бизнес и от институции върху кандидати за общински съветници. Атанасов алармира и за случай на следене в града от един и същ автомобил. „Тези неща се случват в райони, където традиционно има предимно избиратели на ДПС. Заплахите и в други листи са основно срещу хора, които би трябвало да имат принадлежност към ДПС“, допълни той.

Атанасов посочи, че въпреки управленските позиции на партията му, нещата били такива, защото държавната администрация и общинските структури през последните 12 г. са били овладени и работещи там са лоялни не към общината и държавата, а към определена партия. Така било и когато той бил министър на културата. По неговите думи промяната на това щяла да отнеме повече време.

Пресконференция„Престои балотаж, всички нас не ни е страх, защото знаем че ще спечелим, защото имаме страхотна кауза – по-доброто бъдеще на Хасково. Всички сме се обединили около каузата и тези, които се страхуват са тези, които се опитват да ни пречат, но те просто няма да успеят“, каза Николай Ставрев и допълни, че ще продължат да водят толерантна предизборна кампания.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button