Хасково

Обсъдиха проектозакона за училищното образование в Хасково

Катя ЧалъковаДиректори на училища и детски градини от Хасковска област участваха в обсъждане на проектозакона за училищното образование.

Законът акцентира върху образованието като национален приоритет. В центъра на образователния процес е детето и ученикът, подчерта депутатът Катя Чалъкова, член на Парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Приложението на закона ще направи българското образование съотносимо с образованието в ЕС и много други страни в света, допълни тя. В него е запазено всички добро, доказано в досегашните образователни практики. Предвидени са центрове за личностно развитие , които ще се грижат за израстването на деца със специални образователни потребности и деца със заложби.

За първи път в закона се говори за управление на качеството на образователния продукт, посочи началникът на РИО В Хасково Иван Панайотов, член на една от работните групи по разработка на проектозакона. С новия закон ще се създаде независим Национален инспекторат по образованието, който ще анализира качеството на образователната среда- резултатите на учениците и подготовката на учителите.

И занапред се запазва понятието средищно училище, чието финансиране е осигурено от държавата. Предвиденото финансиране на частни училища е в съответствие с конституционното право на образование на всяко дете, стана ясно на форума в Дома на учителя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button