Регион

С двама работници възстановяват диневския път, чакат германски дарител

ДиневоОт 1 април в хасковското село Динево започва възстановяването на пътя, който бе разрушен от наводнението. На места липсва близо метър от пътната настилка, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.

„Очаквам да бъдат назначени 1-2 работници, които да използваме за благоустрояването на селото„, каза пред Haskovo.info кметицата Димитрия Желева. Тя е подала докладна до община Хасково, с която иска освен работна ръка да й бъде осигурен и трошен камък. С него ще бъдат запълнени участъците от пътя, разрушени от водната стихия. 

Месец и половина след потопа хасковското село Динево все още не може да се съвземе след наводнението. „Селото ни остана в сянка, тъй като в първите дни след наводнението то беше отделено от света и медиите нямаха достъп до нас“, коментира кметицата. 

Динево

Димитрия Желева

Както Haskovo.info показа , равносметката за Динево е 60 наводнени къщи. В над 95% от тях живеят хора на 70-80 години. Това е причината възстановяването на домовете да става трудно. Освен липсата на достъп до селото, в Динево няма и смъртни случаи. Това е втората причина според Желева, поради която Хасковското село остана в сянката на Бисер.

Пострадалите семейства се надяват на германски дарител да им осигури електроуредите, които при наводнението бяха унищожени. Нивото на водата в жилищата достигаше метър и половина. Освен 60-те къщи и пътя, при наводнението пострада и детската градина в селото. Първият етаж на забавачката е негоден за обитаване. Сега децата са преместени на втория етаж. От община Хасково са осигурили печка, бойлер, хладилник. Обещали са да направят и пълен ремонт на пострадалия етаж. Очаква се той да се превърне в съвременна зала за тържества и родителски срещи.

За да се случат всички тези неща в Динево, администрацията ще кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия към Министерски съвет. До 6 май трябва да бъдат изготвени проектите, експертизите, техническите и количествени сметки, на базата на които да се иска финансиране.

Динево Динево

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button