Хасково

Хасковлия дарява кръв над 20 години, дава пример на ученици

КръводаряванетоПролетна кръводарителска акция стартира днес отделението по трансфузионна хематология към хасковската болница. Тя ще обхване четири професионални гимназии – ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“, ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“, Професионалната гимназия по транспорт и тази по селско стопанство.

В тези учебни заведения акцията миналата година бе отложена заради епидемията от хепатит, каза пред Haskovo.info началникът на отделението д-р Балина Бозова.

Хасковлията Живко Христов, който е завеждащ работилница в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ дарява кръв вече повече от 20 години. Той се включи първи в днешната акция в училището.

„Дарявам кръв от казармата. Правя го, защото смятам, че е хубаво да помогнеш на нуждаещите си и ще го правя, докато се чувствам добре„, обясни мъжът. Призна все пак, че е пропускал 3-4 години. Два пъти му се е налагало да дава кръв, за да помогне на свой близък човек.

В пункта в „Механото“ желаещите ученици да дарят кръв бяха много, но тъй като не са навършили 18 години не успяха да го направят. Всички, включили се в благородната инициатива, получават по два дни отпуск и подкрепителна храна. Даденото количество кръв от 450 милилитра според специалистите се възстановява за 24 часа при прием на достатъчно количество течности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button