Хасково

Гласуваме за кметове и общински съветници

Днес се провеждат избори за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства.

Изборният ден започва в 7 и свършва в 20 часа. След този час до гласуване се допускат само избирателите, които чакат пред изборното помещение, като член на комисията събира документите им за самоличност. Гласуването може да продължи не по-късно от 21 ч.

ЦИК отмени гласуването с машина. На местни избори в Хасковска област гласоподавателят получава минимум две и максимум три различни бюлетини. Видовете са бюлетина за кмет на община, бюлетина за избор на общински съветници, бюлетина за избор на кмет на кметство.

Гласува се със знак X или V, изписан със синя химикалка, в рамките на квадратчето с номера на кандидата в бюлетината.

Поставянето на каквито и да било други знаци, където и да е по бюлетината я прави невалидна. Може да се постави знак само в едно квадратче и вотът трябва да е недвусмислен – в противен случай гласът е недействителен.

Гласуването преференциално не е задължително. Имате право да посочите само един предпочитан кандидат за съветник. Бюлетината за общински съветници е недействителна, ако е отбелязан вот само в кръгче, но не и в квадратче отляво на бюлетината.

Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване от същия вид. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.

75 962 са избирателите в община Хасково, като в областния град са 60 733. 318 са кандидатите за общински съветници от 14 партии и коалиции, а кандидатите за кмет на общината са 5 от 4 партии и 1 инициативен комитет. 91 пък са кандидатите за кметове на 34-те села, където ще се провеждат избори. Те са от 13 партии и коалиции. Избори няма да има в селата Любеново и Момково.

В 8 от селата има по 1 кандидат – Александрово, Долно Големанци, Зорница, Козлец, Родопи, Текето, Тракиец и Широка поляна. Толкова са селата с по 4 кандидати. Най-много са в Мандра и Клокотница – по 5, а в останалите населени места са по двама или трима.

152 са разкритите секции в община Хасково. Заради липсата на достатъчно гласоподаватели секции няма да има в следствения арест и центъра за психично здраве в квартал „Болярово“. СИК ще има обаче в МБАЛ – Хасково, като са предвидени и две подвижни секции, които ще обслужват Хасково и 7 села.

9 са кандидатите за кмет на община Симеоновград, по 7 са в Димитровград и Харманли, Тополовград – 6, Свиленград, Любимец и Ивайловград – по 4, Стамболово – 3, Минерални бани и Маджарово – по 2.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button