Регион

Възстановяват църквата в Лешниково с евро пари?

Църквата в село БисерДържавата и митрополията ще си подадат ръка и до две седмици ще помогнат на епархийското настоятелство да се сдобие с документ за собственост на сградата на църквата в село Лешниково и регистрирането на църковното настоятелство.

Това стана ясно след срещата на епархийският наместник на Харманли Атанасий, свещеника на с. Лешниково отец Живко и областния управител на Хасково Ирена Узунова с негово преосвещенство Митрополит Галактион. Повод за разговора бе възстановяването на 132- годишния църковен храм в харманлийското село.

Преди няколко години местен бизнесмен е започнал ремонт на църковния храм в Лешниково. Дейностите по възстановяването на църквата са замразени поради недостиг на средства.. Все пак от благодетеля е бил изготвен проект за възстановяване на църквата.

На срещата днес отец Атанасий се ангажира да открие бизнесмена, за да му предложи да се ползва готовия вече проект за изпълнение. В противен случай ще се премине към изготвянето на изцяло нов проект, което ще забави началото на възстановителните дейности. Областният управител Ирена Узунова се ангажира с осигуряване на безплатна правна помощ за снабдяване на църквата с нотариален акт, както и с намирането на най-бързия и работещ вариант за отпускане на целеви средства по евро програми. 

На срещата беше обсъдено и състоянието на църквата в засегнатото от наводненията село Бисер, която в началото на миналия век е била наново изградена, защото предишната е била унищожена от пожар. Тази година храма в с. Бисер ще стане на 100 г. и се нуждае от ремонт и обновяване. Отците се ангажират да набавят необходимите документи, за да   кандидатстват за обновяване на светата обител.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button