Любопитно

Журналистът Ваньо Стоилов с дарение за Хасково и Минерални бани

В навечерието на Деня на народните будители журналистът Ваньо Стоилов подари на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково екземпляр от новата си книга „Сплав човешка“.

Книга с посвещение на Регионалния исторически музей в Хасково бе връчена и на д-р Веселина Узунова. Библиотеката при читалище „Заря-1957“ в Минерални бани също се обогати с новото издание.

„Сплав човешка“ е замислена като един повик за единение и помирение в българската нация, тъй като разделението, което съществува, е твърде голямо и твърде отдавна. Моята теория, пък и други я споделят, е, че в България се води една необявена гражданска война още от 1918 г., от войнишкото въстание насам, с много жертви и българи срещу българи – хора от една народност, от една вяра, от един етнос си причиняват възможно най-големите беди, казва авторът.

ДарениеМнозина ще видят в тази книга трагичната история на ястребинчетата, разстреляни през 1943 г. от български войници. Страниците разказват и за чирпанлията Васил Узунов, който заради политическите си убеждения е лежал в затвора след 1944 г. по-дълго от най-известния политически затворник в света Нелсън Мандела – цели 28 години, 3 месеца и 12 дни. Бай Васил е политическият затворник на социалистическа България с най-дълъг „стаж“ зад решетките. Тук е и необичайната съдба на единственото у нас партизанско бебе, родено в планината и спасено по волята на един… жандармерист, разказва Ваньо Стоилов.

Първите редове на книгата са написани още през 1986 г. Заради нея пътува до София, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Плевен, Винище, област Монтана, Киченица, област Разград, Ситово в област Силистра, Мрамор в област Хасково. Историите са такива, каквито са открити в документите или разказани от героите и техните наследници и близки.

Ваньо Стоилов е кореспондент на „24 часа“ в Стара Загора. Част от 45-годишния му журналистически стаж е минал в Хасково. „Сплав човешка“ е втората му книга, първата – „Милиони стъпала към Бога“ излезе през 2018 г. При голям читателски интерес те са представяни в Стара Загора, София, Бургас, Търговище, Габрово и други градове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кенана
Кенана
01.11.2023 11:41 11:41

Прав е човекът.И в Евангелието Господ казва, че един дом, народ разделен опустява.Трябва силните да помагат на слабите.

Стайко
Стайко
01.11.2023 14:22 14:22

Как ще звучи на турски „читалище „Зора“? Питам, защото е в доминираната и управлавана от турци община..

Back to top button