Регион

Ст. Димитров: Земеделците не трябва да бъдат наказвани затова, че получават субсидии

Стефан ДимитровПротив  увеличението на наемните цени на имотите – общинска собственост се обяви днес председателят на Общински съвет – Димитровград Стефан Димитров. Повод за това стана една от докладните, които предстоят да бъдат разгледани на сесията идния четвъртък. В нея кметът Иво Димов е заявил намерение да завиши  наемите на земеделските земи, мерите и пасищата.

По думите на Димитров, увеличението не е драстично – между 60 стотинки и  и 3,70 лв. на декар или до 10%, в зависимост от категорията на земята, но за земеделските производители и това е много, имайки предвид трудната икономическа ситуация в страната. 

„Да, фермерите получават директни плащания, но те едва стигат, за да покрият основните си разходи по производството. В условията на икономическа криза, за да продължат да работят, ние трябва да ги стимулираме, а не да ги наказваме за това, че получават субсидии„, категоричен бе Димитров. 

Председателят на Общинския съвет не прие основанията на кмета за увеличението на наемните цени на имотите, изложени в докладната. Там е упоменато, че наемите на общинските земи в съседни общини са по-високи и отчитайки ръста на инфлацията, Димов предлага повишението на стойностите и в Димитровград. 

2012 година е критична за земеделския бизнес, коментира още той. Не е редно точно сега да увеличаваме наемните цени на имотите, имайки предвид, че фермерите дават субсидиите си само за наем и рента. Ако искаме да съхраним земеделието в региона, нека ги подпомогнем и не увеличаваме стойностите на земята, мерите и пасищата, категоричен бе председателят на ОбС.  „Данъци и такси се увеличават, когато икономиката е във възход, а не, когато сме в криза!„, заключи Стефан Димитров.  

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button