Хасково

Хасково се включи в националния протест на дейците на културата

Хасково подкрепи националния протест на дейците на културата с основно искане за достойно заплащане, който се провежда в Деня на народните будители.

Актьорите и работещите в хасковския театър „Иван Димов“ направиха своеобразен пърформанс. Мълчаливият им протест беше подкрепен от колегите им от театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград, бъдещи театрали, музейни работници и читалищни дейци. От Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ обявиха, че днес няма да работят с читатели.

Актрисата Иванка Шекерова коментира, че сегашният бюджет за култура от 0.4% е недопустим, а парите в него са на критичния минимум.

Протест„И не е заради парите, а заради това, че изкуството дава криле и ние трябва да ги поддържаме, за да лети високо духът, за да не умира. И затова, защото виждаме какво се случва в днешно време, виждаме колко много насилие има. Само чрез изкуството, науката и знанието ние можем да предотвратим този упадък на човечеството. Ние искаме единствено достойно да живеем и да творим“, каза Шекерова. Според актьорите, за да се случват нещата по достоен начин бюджетът за култура трябва да е поне 1%.

Протест
Пенко Добрев

По думите на директора на Регионалния исторически музей Пенко Добрев, културата е доста пренебрегвана в последно време. Според него парите в тази сфера не само трябва да се увеличават, но и да се разходват по-добре.

Протест„Много е по-трудно вече да намираме колеги, които да искат да работят в музея, понеже учителите имат доста по-добри заплати“, посочи Добрев, като каза, че увеличението на възнагражденията им догодина трябва да е поне с 50%. Досега те са вдигани с по 6-7-8%, което според него е крайно недостатъчно на фона на двуцифрената инфлация през последните години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стан
Стан
01.11.2023 12:58 12:58

А защо останалите представители на културни институции не се наредиха до колегите от театъра? Нали протеста е общ или театралите се срамуват от колегите си?

сърби ли го някаде
сърби ли го някаде
01.11.2023 13:24 13:24

Тоя палячо СЛАВЕЙКО АНДОНОВ не иска ли и друго.,,,,,,

историк
историк
01.11.2023 14:12 14:12

Да попитам само този ухилен директор на музея, който иска по-висока заплата, какво свърши днес, а вчера, а онзи ден?????? Питам да знам, че някак си не ми е ясно какво работят в музея, щом никой не проявява интерес да го посещава.

Стайко
Стайко
01.11.2023 14:19 14:19
Отговор до  историк

Може и без общински театър – който иска, има Пловдив, Ст. Загора! Това е остатък от социализма – всеки окръжен град с театър… Но тогава беше друга системата. Парите вместо за него да се дават за народни състави – това е българската култура! Една постановка на чужд автор каква българска култура е?? Никаква!

Лиза
Лиза
01.11.2023 18:46 18:46

Славейко Андонов ,красавецо целуваме те..

Back to top button