Хасково

Деца боледуват от туберкулоза въпреки ваксините

д-р Ирина КарамановаПет деца до 7 години са боледували от туберкулоза в Хасковско миналата година въпреки БЦЖ имунизациите си. Тревожната информация обяви досегашният управител на белодробната болница д-р Ирина Караманова. Въпреки това заболяването бележи траен спад през последните години, успокои тя.

През 2006 година 128 в региона са боледували от туберкулоза, а миналата година броят им е бил 18. Подобно е и съотношението при смъртността – 18 през 2006 срещу 6 през 2011 година. Все пак тук трябва да направим уговорката, че в броя на загиналите от туберкулоза влизат всички, които са лекувани, без значение дали причина за смъртта им не е примерно инсулт, уточни д-р Караманова.

Статистиката обаче не трябва да притъпява вниманието ни, защото сред починалите има и 28-годишна жена. Все пак повечето болни са пенсионери и безработни, сочи справката на болницата.

В момента в отделението в Болярово се лекуват 10 пациенти. Здравната каса плаща по 25 лева на ден за лечението им. Това е крайно недостатъчно и се чудим как да оцеляваме, алармира за пореден път д-р Караманова.

Бюджетът на лечебното заведение е намален 13,5 пъти в сравнение с 2010 година. Това според управителят се дължи на грешна методика от страна на Здравното министерство. Не може да постигаш резултати в борбата с болестите, а в следствие на това да намаляват парите, каза тя и с ирония допълни, че вече притеснението на медиците не е, че има много болни, а напротив – притесняват се, че хората не боледуват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button