Регион

Талантливи танцьори ще получават стипендии от „България танцува“

Тихомир МитевФестивалът „България танцува“, който по традиция се провежда в Димитровград в края на март, се отлага за октомври, съобщават от община Димитровград. Причината – желанието на местната администрация да включи форума в програмата за надарени деца, за да може талантливите танцьори да получават стипендии.

„За да се случи това трябваше да променим регламента, както и статута на фестивала, което отнема време“, коментира за Haskov.info хореографът на димитровградския балетен център „Галаксико“ Тихомир Митев. 

По думите му основното изискване на Министерството на образованието е участието във фестивала да е безплатно. „Ще спестим много пари на колегите и родителите“, коментира Митев. Фестивалът ще продължи да се финансира от общината.

Митев изрази надежда, че Българската спортна танцова федерация ще продължи да бъде партньор на танцовия форум.

Междувременно в сряда Министерски съвет прие програма за отпускане на годишни стипендии за деца с изявени таланти през 2012, съобщиха от правителствената пресслужба. Предвидени са финансови средства за деца от общински и държавни училища и за деца с увреждания, отличени в спортни състезания.

В нея са регламентирани и международните и национални конкурси, олимпиади и състезания в областта на изкуствата, науката и спорта, които са с доказан висок критерий при излъчване на победителите и мотивират активно децата за високи творчески, научни и спортни постижения. Подборът е съобразен със спецификата на изява и проява на дарованието в детската и ученическата възраст. Помощта ще бъде или еднократна от 195 лева, или дванайсет месечна по 135 лева. От финансирането могат да се възползват младежи с награди в областите наука, изкуство, спорт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button