Любопитно

Подпомагат разпространението на филм за Тане войвода

Националният фонд „Култура“ финансира разпространението на документалния филм „Тане Войводата“.

Идеята е да се популяризират забравени български герои, които обикновено са били изтрити от историята по политически причини в периода 1944 – 1989 г. и продължават да бъдат забравени.

Роденият в Хасково Тане Николов (1873-1947) прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни борби от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата световна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори срещу отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция, припомня филмът.

С четата си войводата взема участие и във величавата битка на връх Ножот през 1907 г., в която двеста четника се изправят срещу трихилядна турска войска. Това е и най-епичното сражение на македоно-одринското освободително движение след Илинденско-Преображенското въстание.

Във филма са заснети трийсет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека. Включения са и кадри от Регионалния исторически музей в Хасково, който подреди изложба за войводата. За музикалното оформление е използвана народна музика, както и музика, композирана специално за филма.

Финансирането на разпространението на филма цели достигането му до по-широка публика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Коментиращ
Коментиращ
02.11.2023 23:23 23:23

Наследници на бивши комуняги
(настоящи и бъдещи общински съветници) – освен да си купувате креслата в общината възложете общественна поръчка за
паметник на този наш покоен съгражданин .Герой!
Той за разлика от вас с мъжество и силен дух,честност и милосърдие историята го помни.

Мнение
Мнение
02.11.2023 23:43 23:43
Отговор до  Коментиращ

Сега за изборите мислят, за поредната баница с късмети, обществени поръчки, услуги, топли кресла и позиции сладки. Няма време ни за обикновените граждани без връзки, ни за забравени герои. Келепир има в тая работа, келепир…

Back to top button