Любопитно

Хасковски имена в новия Алманах „Любослов“ в Чикаго

В Чикаго излезе от печат книга XII на Алманах „Любослов“, годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Сборникът включва творби на 54 български автори от САЩ, България, Англия, Испания, Швейцария, Австралия, Швеция и др.

Сред популярните имена на писатели са Боян Биолчев, Маргарита Петкова, Христо Карастоянов и други автори. И този път в алманаха има хасковско участие. Калина Томова, която от 2008 г. живее в Чикаго, се представя с разказа „Преплетените пътища на душите“. Познатият от някогашното Радио Хасково Костадин Жеков в разказа си припомня магията на вълнуващи дядови спомени отпреди Балканската война.

404-страничният литературен сборник е отпечатан в САЩ. Картината на корицата е на Марияна Калъчева. Премиерата бе в неделя, 5 ноември, в Българския културен център „Българика“ в чикагското предградие Маунт Проспект, Илинойс. Събитието включваше и базар на книгата от български автори, разказва Костадин Жеков. Отделил съм един брой за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, когато му дойде времето, допълва той.

Лигата на българските писатели в САЩ и по света със седалище в Чикаго, е приемник на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, първото официално регистрирано сдружение на български писатели зад граница. Мисията на Лигата е да обединява всички български творци на територията на САЩ и по света, които, макар и извън България, творят на родния си език.

Организацията, която в последните години се очертава като духовен и интелектуален лидер на българските общности в Северна Америка и по света, подпомага дейността на българската творческа диаспора и сътрудничи активно за разпространението на достиженията на българската култура и духовност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button