Хасково

Повторно броене в 5 секции в Димитровград, съдът образува още 4 изборни дела

Хасковският административен съд разпореди вещо лице да преброи бюлетините в 5 секции от местните избори на 29 октомври в община Димитровград.

Днес беше първото дело по жалбата от КП „България на регионите“, на които не им достигат три гласа, за да вкарат общински съветник в местния парламент. За съвтническата листа са гласували 407 избиратели, а за един мандат в Димитровград са нужни 410. Водачът на листата Ангел Ангелов твърди, че неправилно бюлетини, подадени за „България на регионите“ са отчетени като недействителни.

Първоначално жалбоподателите искаха да се броят бюлетините във всички 91 секции в общината, но от съда приеха, че има посочени конкретни основания за 5 от тях – СИК 23 в спортна зала „Младост“, СИК 54 в читалище „Николай Хайтов“, СИК 72 в село Скобелево, СИК 85 в Здравец, СИК 86 в Странско. От ОИК – Димитровград оспорват жалбата.

Вещо лице трябва да извърши съдебно-статистическа експертиза по повторното броене на бюлетините в петте секции. Това ще става в присъствието на по един представител от страните по делото и срещу заплащане от 3 000 лв., които трябва да бъдат внесени от жалбоподателя. Ще бъдат разпитани и двама свидетели.

Следващото съдебно заседание ще е на 15 ноември от 14 часа.

СъдНа 10 ноември от 13:30 часа започва делото по жалбата на шестте партии и коалиции против решението на ОИК – Хасково, с което са обявени резултатите от изборите за общински съветници.

Haskovo.info припомня, че в съда беше образувано и дело по жалба на кандидат за кмет на свиленградското село Студена против решение на ОИК – Свиленград относно обявяването за избран кмет на кметството. Заседанието ще е на 10 ноември от 14:30 часа.

Образувани са и дела по двете жалби от Георги Иванов, който атакува решението, с което не е допуснат до балотаж на вота за кмет на община Хасково и изборите за общински съветници. Тъй като едната жалба е идентична с тази на шестте партии, делото е присъединено за съвместно разглеждане.

Административен съд – Хасково образува и дело по жалба на ГЕРБ против решение на ОИК – Ивайловград, в частта, с която е обявен резултатът от проведените избори за кмет на село Розино. Заседанието ще е на 13 ноември от 11 часа.

Съдът образува и още едно дело по жалба на кандидат за общински съветник от Коалиция „Граждани за общината“ против решение на ОИК – Димитровград, с което са обявени избраните общински съветници. Към момента съдът извършва проверка за редовност и допустимост на жалбата.

Насрочиха две от делата по оспорване на изборните резултати в Хасково и Димитровград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button