Хасково

Санират последните 10 блока в Хасково по безплатната програма

„Има готовност да се осигурят средства за санирането на последните 52 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Става въпрос за жилищни сгради в общините Столична – 24, Пловдив – 1, Русе – 4, Хасково – 10, Добрич – 8, Каварна – 3 и Тутракан – 2, които имат сключени договори през 2015 и 2016 г., но за които не е осигурен финансов ресурс през годините.

Важно условие е тези 52 сгради към днешна дата да не са финансирани от друг източник и да нямат конструктивни проблеми. В случай, че при обследването им е било установено наличие на такива, те ще могат да се възползват от новата процедура само ако е извършено конструктивно възстановяване, което е предписано като задължително. МРРБ не може да предостави средства за финансиране на мерките за конструктивно укрепване, уточняват от ведомството.

Регионалният министър Андрей Цеков е изпратил писмо до 7-те общини в началото на ноември, с което ги е уведомил, че има възможност енергийното обновяване на тези блокове да бъде финансирано чрез трансфер по бюджета на съответната община след сключено двустранно споразумение между нея и МРРБ. В него ще бъдат уредени условията на изплащането на средствата, както и правата и задълженията на страните.

В писмото се посочва, че трябва да се предприемат действия по сключване на споразумението за финансирането на енергийното обновяване на останалите нефинансирани и необновени сгради не по-късно от 20 ноември 2023 г. В същия срок те трябва да пристъпят и към прекратяване на договора за целево финансиране от 2015 и 2016 г., сключен между общините, „Българска банка за развитие“ ЕАД и Министерския съвет чрез областния управител на съответната област, ако това вече не е предприето.

Предстои трансферът на средствата да бъде одобрен от Министерския съвет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.11.2023 17:55 17:55

Хасково 10,дай боже да е един от кв куба, отвън напукана е стената, пропадат мазетата, нищо, че е тухлен и е строен в края на 60те и началото на 70те е завършен, на 4 входа, но без бебета и малки деца, а само стари моми на 38,39 и момци. От управлението на гербавото 20 годишно момче

Back to top button