Хасково

Общината ще тегли половин милион кредит при необходимост

Сесията

Антон Иванов

Съгласие за поемане на краткосрочен общински дълг по бюджета на община Хасково дадоха на днешната сесия местните парламентаристи.

Преди да бъде гласувана обаче докладната записка от кмета Георги Иванов разгорещи страстите в залата.

Съветникът от ГЕРБ Антон Иванов заяви, че приемането на това решение ще е в нарушение на чл. 12 от Закона за общинския дълг. Според него дългът през 2012-та на администрацията не може да надвишава 15% от собствените приходи плюс общата изравнителна субсидия. Сметките показват, че лимитът, предвиден по закон вече е надхвърлен от общината с около 300 хиляди лева, а след приемането на докладната той ще набъбне до 800 000 лева.

Сесията

Георги Иванов

„Моите уважения към математическите изчисления! Този закон много го обичате!„, коментира от трибуната кметът Георги Иванов. Той обясни, че по изпълнени проекти правителството дължи на общината около 2,5 милиона лева, а кредита от 500 000 лева е необходим на общината, за да има резерв.

„Закон няма в тая държава!“, констатира още градоначалникът. „Министерството ще ми праща писмо, в което иска да му предоставя график, по който ще си покривам дълговете, а в същото време ми казва, че Националният фонд бил празен и дължимите 2,5 милиона лева нямало как да бъдат изплатени.„, ядоса се Георги Иванов. 

Сесията

Иван Иванов

Съветникът от ДСБ Иван Иванов уточни, че тези 500 000 лева са револвиращ кредит, който ще формира дълг само ако бъде употребен.

Антон Иванов го репликира и заяви, че Иван Иванов не разбирал смисъла на Закона за общинския дълг.

Кметът призова съветниците от ГЕРБ да проявят малко смелост и мъжество и да назоват виновника за неизплатените суми на общината от успешно реализираните проекти. „ГЕРБ, ГЕРБ“, чуха се възгласи от залата. Съветникът от СДС Делян Делчев поиска прекратяване на дебатите.

Така докладната записка бе приета с 32 гласа „за“, 3 – „против“ и 6 – „въздържал се“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nina
nina
30.03.2012 12:43 12:43

Антоне водката по ти приляга,отколкото ОБ.дълг по бюджета….

anton
anton
30.03.2012 12:55 12:55

кой е ухапал кмета по пръста ?

Анонимен
Анонимен
31.03.2012 0:25 0:25

ТОНИ,СТИГА СИ КОМЕНТИРАЛ ВЕЧЕ ПЕТТА ГОДИНА ТОЗИ ЧЛЕН-12.МИНАЛИЯ МАНДАТ ТИ ОБЯСНИХ И РАЗЯСНИХ,ЧЕ ЧЛЕН-13 Е НАЙ-ДОБЪР И СТАВА ЗА ВСЯКАКВИ СИТУАЦИИ.ПРИ НЕГО НИКОГА НЕ СЕ ГРЕШИ И ВИНАГИ ВЪРШИ ЧУДЕСА,НО ВЕЧЕ СЕ СЪМНЯВАМ,ЧЕ КАТО БИВШ КОМСОМОЛЕЦ И КОМУНИСТ НЕ СИ ХОДИЛ В КАЗАРМА И ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА НЕ ТИ СА ЯСНИ.

Back to top button