Хасково

51 предписания и 9 акта за месец от РИОСВ – Хасково

135 проверки на дейността на 119 обекта в областите Хасково и Кърджали са извършени през октомври, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Дадени са 51 предписания, съставени са 9 акта за установени административни нарушения, издадени са 3 наказателни постановления, сключено е едно споразумение по Закона за опазване на околната среда.

Извършени са 5 извънредни проверки на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград след постъпили сигнали за неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение, за миризми и регистрирани завишени стойности на серен диоксид и 1 планова проверка във връзка с осъществяване на емисионен контрол по утвърден годишен график. Екоинспекцията осъществява 24-часов мониторинг на съоръженията на горивната инсталация, чрез термовизионна камера, позиционирана в близост до централата. Това наблюдение дава възможност за своевременна реакция от страна на регионалната инспекция при установяване на нередности на производствената площадка на ТЕЦ-а.

Във връзка с подадени сигнали за замърсяване на въздуха са извършени извънредни проверки и на други обекти: кариера „Клокотница“, стопанисвана от „АБ“ АД – Хасково, „Век – 77“ ЕООД – с. Стамболийски, „Балканстрой инвест“ ООД – гр. Кърджали, „Нек груп“ ЕООД – с. Багрянка, общ. Момчилград. На операторите на някои обекти са дадени предписания да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на неорганизирани емисии на прах.

По отношение качеството на водите в териториалния обхват на инспекцията експертите са извършили 14 планови и 5 извънредни проверки. Посетени са цехове за изрязване на гнайс, кравеферми, извършена е проверка на ВиК-Хасково и др.

За опазване и стопанисване на защитени територии са направени 18 планови проверки. Във връзка със заповед на Областния управител на област Хасково е проверено състоянието на речните корита в региона. И през октомври се проведоха действия по спасяване на бедстващи защитени видове.

След подаден сигнал е проверен участък на общински път между село Стамболийски и разклона за Хасково. На кмета на община Хасково е дадено предписание за почистването му. Общо 39 проверки относно управлението на отпадъците са извършени в Хасковска и Кърджалийска области и са дадени 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button