Хасково

Отбелязаха 60 години от смъртта на трима граничари

Вълче поле60-годишнината от гибелта на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоимен бе отбелязана през уикенда в любимчанското село Вълче поле. 

Традиционно по това време на годината в селото се събират граждани, бивши и настоящи граничари, които отбелязват смъртта на тримата, загинали в жестока битка край връх Сараборун.

Първоначално идеята за честването на годишнините е дадена от интернет форума „Граничарите на България“. Над 70 граничари, служили из цялата страна, уважиха събитието и с гордост носиха фланелки с логото „Нито крачка на назад, зад нас е България“.

Вълче поле На честването тази година за първи път присъства и внучката на Георги Стоименов – Полина Атанасова. Нейният баща е бил на 6 месеца, когато дядо й загива в престрелката, без да може да види сина си.

Тържественото отбелязване започна със заупокойна молитва. На него присъстваха кметовете на Любимец, Свиленград и Ивайловград.

Слова изнесоха полк. Петров от името на ветераните от София и Станислав Станилов от името на интернет-форума.

Вълче полеПо време на официалната част генерал-лейтенант от резерва Ст. Топалов – Председател на Централния съвет на СОСЗР връчи на официалните присъстващи книгата „Охраната на българските държавни граници – 681-2006“, грамоти и календари, посветени на 100-годишнината от Балканската война.

Генерал-майор от резерва Стефан Ангелов – бивш командващ „Гранични войски”, който е и съавтор на книгата, от своя страна също направи подарък на Кметския наместник на с. Вълче поле ефрейтор от резерва Георги Янакиев, на по-изявените участници от форума „Граничарите на България”“както и на организаторите на мероприятието.
Участниците във форума възстановиха и паметника в местността Сараборун.

Вълче поле Вълче поле

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
......
......
02.04.2012 17:17 17:17

Браво на Хората

Back to top button