Хасково

Четирима се прегледаха безплатно за диабет в МБАЛ – Хасково

Четирима души се прегледаха днес безплатно за диабет в Първо вътрешно отделение на МБАЛ – Хасково.

Хората бяха консултирани от лекаря специализант д-р Моника Дякова. Тя е от Хасково и е завършила в Медицинския университет в Пловдив.

От преминалите хасковлии в първия ден на кампанията, не е имало такива, за които да е необходимо да бъдат настанени в отделението. За следващия вторник са се записали 7 души. Сред първите симптоми на диабета са съхнене на устата, често уриниране, отпадналост.

Болница
д-р Моника Дякова

Haskovo.info припомня, че прегледите в болницата се извършват по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

Консултациите се провеждат в Диабетния център на Първо вътрешно отделение всеки вторник от 11 до 13 часа до 19 декември. Телефон за контакти: 038 606 733.

Традицията да се отбелязва този ден стартира по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на резолюция, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пикасо
Пикасо
14.11.2023 17:58 17:58

Как се казва момичето със сините ръкавици ?

Ван Гог
Ван Гог
15.11.2023 0:06 0:06
Отговор до  Пикасо

Защо бе, колега, ще я рисуваш ли?!

Back to top button