Хасково

Акции срещу цигарите, дрогата и киберпрестъпността в Хасково

Три инициативи, насочени срещу тютюнопушенето, шофирането в нетрезво състояние и киберпрестъпността организират през ноември от Превантивно-информационния център по наркотични вещества в Хасково.

На 16 ноември ще бъде отбелязан международният ден срещу тютюнопушенето, който е всеки трети четвъртък на месеца. Мотото тази година е „Да спечелим заедно един месец без никотин“.

В 12 часа на площад „Атлантически“ доброволци ще раздават информационни материали с призив към пушачите да поставят началото за отказване на цигарите в името на собственото си здраве. Акцията е съвместна с РЗИ, като ще се проведе измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат „Smoker lyzer“. От 14 часа в парка пред бившата „Аско Деница“ с доброволци и ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II“ ще се засадят 10 дръвчета. Акцията е със съдействието на общината.

На 20 ноември ще има проява в ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“, посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи. Доста голяма част от произшествията са след употреба на алкохол и дрога. Предвидена е информационна беседа с пътен полицай. На нея ще се презентират контролът, вредите, наказанията и последствията от шофиране в нетрезво състояние. На полигона на гимназията е предвидена демонстрация с алкоочила, които пресъздават нетрезво състояние. В почит към жертвите на пътя ще бъдат пуснати 20 балона в небето.

АкцииНа 29 ноември от 13:30 часа в голямата зала на Младежкия център ще има образователна среща-беседа пред ученици от 5, 6 и 7 клас с Явор Колев, който специалист по информационни технологии и киберпрестъпност. Темата е кибесигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в киберпространството. Целта е превенция, за да се знаят опасностите преди да са се случили.

В гимназиите, по покана на директорите, продължават обучения и занятия по темите за опасностите от употребата на райски газ и дизайнерските дроги, които са много достъпни и опасни с бързото пристрастяване и предозиране. България е на трето място в Европа след Австрия и Белгия по употреба и разпространение на дизайнерски дроги, които вече могат да се съдържат във вайпове и хапчета за отслабване. Специалистите коментираха, че тютюнопушенето и алкохолът могат да бъдат врата към наркотиците и дизайнерските дроги.

Пресконференцията беше в новата обучителна зала на Превантивно-информационния център по наркотични вещества, която се намира под ритуалната зала. Тук ще се провеждат обучителни семинари, лекции от гост психолози, интерактивни занятия, работа с ученици и доброволци, които сега са 15, като се набират и нови.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ergin
Ergin
15.11.2023 9:47 9:47

Питайте полиция и други служби, защо наркоразпространението не е унищожено.

Back to top button