Регион

От 1 бюлетина зависят резултатите от изборите за общински съветници в Димитровград

Резултатите от изборите за общински съветници в Димитровград зависят от това дали една бюлетина от СИК 54 ще бъде приета от съда за действителна или не.

Haskovo.info припомня, че резултатите се атакуват в Хасковския административен съд от КП „България на регионите“. На тях не им достигат три гласа, за да вкарат общински съветник в местния парламент. За съвтническата листа са гласували 407 избиратели, а за един мандат в Димитровград са нужни 410. Водачът на листата Ангел Ангелов счита, че неправилно бюлетини, подадени за „България на регионите“ са отчетени като недействителни.

След експертизата на вещото лице, при която повторно бяха преброени бюлетините в 5 секции на територията на община Димитровград, от „България на регионите“ получиха още два гласа. Те обаче оспориха решението на вещото лице да не приеме за действителна бюлетина, подадена за тях в СИК 54 с аргумента, че знакът Х излизал от квадратчето и навлизал в съседното.

Според Ангелов в случая най-вероятно става дума за възрастен човек и по тази причина имало леко излизане от квадратчето, но без да се навлиза в съседното и е категорично за коя формация се дава гласа.

Наложи се бюлетината да бъде погледната отново от всички страни и заснета по делото. След това представителите от ОИК – Димитровград заявиха, че за тях тази бюлетина е по-скоро действителна, но оставиха решението на съда. Адвокатът на БСП оспорва действителността на бюлетината. Съдът ще се произнесе в срок по делото.

Ако бюлетината бъде призната за действителна и от КП „България на регионите“ произведат мандат, това ще е за сметка на „БСП за България“, които сега имат три мандата в местния парламент. Мястото си в общинския съвет може да загуби Виолета Желева.

Повторно броене в 5 секции в Димитровград, съдът образува още 4 изборни дела

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Никола Йорданов
Никола Йорданов
16.11.2023 14:09 14:09

Ако действително бюлетината не е недейстяителна то оик са постъпили морално и коректно

Back to top button