Регион

В Ивайловград отбелязват 110 г. от разорението на тракийските българи

Ивайловград днес е домакин на среща на тракийските дружества в Хасково, Стара Загора, Димитровград, Харманли, Любимец и Ивайловград.

Техните представители ще се преклонят пред жертвите на разорението на тракийските българи през есента на 1913 г. През септември и октомври местното българско население е оставено на произвола на развилнелите се башибозуци, дезертьори от турската армия, гръцки и албански шовинисти, припомнят историци.

ТракийциЧерничево е превзето около празника Голяма Богородица, църквата „Св. Атанасий“ е изгорена, жертвите са 90. В подпалената черква „Св. Йоан Богослов“ в село Гугутка загиват 75 души. В Покрован 45 мъже са затворени в училището и избити. В село Сив кладенец загиват 60 души, в Хухла 42-ма. Над Камилски дол на мраморен блок е издълбан християнски кръст и надпис: „През 1913 година тук от турския ятаган са загинали 21 мъже“. „Ортакьойската околия може да се каже най-нещастна между пострадалите околии на Нова България“, с пълно основание пише проф. Любомир Милетич, автор на книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“, преиздавана няколко пъти.

Участниците в срещата ще поднесат цветя пред паметните плочи на легендарния Капитан Петко войвода и на войводата Яни Попов, автор на химна на Странджа и тракийци „Ясен месец“.

В срещата ще участват председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button