Хасково

Китайска „Коприна, равностойна на злато“ идва в Свиленград

ИзложбатаИзложбата „Коприна, равностойна на злато“ се открива в петък в Свиленград .След като пристига от Румъния , тя е показвана само на две места в България. 

Блестящи изделия от брокат, злато и коприна представят китайското уникално древно изкуство в изработката на най-скъпите тъкани, бродерии, кимона,чанти, картини, предмети на лукса.

Посетителите ще видят фигурки на изящни китайки и на майстори, макет на стан, на който работели двама роднини, съпружеска двойка, или учител и ученик. Боядисването ставало с естествени багрила от китайски растения и семена, които също могат да се видят в експозицията. В познатия от 1500 години брокат , използван за одежди на короновани особи и за подвързия на богослужебни книги, се втъкавали и нишки от паунови пера. Различните шарки с преобладаващо червено, жълто, зелено и черно били символ на власт и йерархия. Изображението на златни или цветни дракони обаче било изключителна императорска привилегия

През 2006 г. тъкачните техники за изработка на брокат са включени в списъка на китайското духовно културно наследство.
Експозицията гостува на свиленградския Общински музей със съдействието на посолството на КНР.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button