Спорт

Божидар Саръбоюков е атлет на годината в България

Най-добрите млади атлети в хоризонталните скокове Божидар Саръбоюков от „Хеброс“ (Харманли) и Пламена Миткова спечелиха анкетата за „Атлет и Атлетка на България“ за 2023 година.

Екипът на списание „Атлетика“, експерти, спортни журналисти и редакции отразяващи атлетиката в България гласуваха през ноември 2023-a. Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списанието, чрез гласуване в профила на изданието във Фейсбук.

Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок) убедително спечели първото място с 289 точки като бе поставен начело от всичките 28 експерти в анкетата, а само в гласуването на феновете отстъпи на Лъчезар Вълчев (троен скок). Втори в анкетата с 212 т. е Тихомир Иванов (скок височина), който бе „Атлет на България“ през 2017-а. Трети е Вълчев, който бе поставен на първо място от читателите на списанието и набра общо 209 точки в цялото гласуване.

При жените Пламена Миткова (скок дължина) е номер едно с 260 точки, а съвсем близо до нея на втората позиция е най-силната ни атлетка в бяганията Милица Мирчева с 251.5 т. Третото място е за Александра Начева (троен скок), която събра 187 точки. Най-малката номинирана в анкетата – 15-годишната Радина Величкова (100 м и скок дължина) е четвърта в класирането със 154 точки, но с първо място сред гласуването на феновете. Пета е сестрата на Божидар – Ирен Саръбоюков, съобщава atletikabg.com.

Божидар Саръбоюков навърши 19 години на 6 август 2023 г. и направи много силен сезон като при юношите, така и при мъжете. Атлетът от Харманли се пробва с успех на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок. Още през зимния сезон 203-сантиметровият Саръбоюков доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. Постижението му беше само на сантиметър от европейския рекорд за юноши в зала.

През лятото Божидар влезе с „летящ старт“ в елитната атлетика с рекордната си серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, Израел. Българският талант подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22, и направи още три опита над осем метра. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25 и се качи на почетната стълбичка заедно с още един българин – Лъчезар Вълчев, който остана трети с 16.16.

Още в активите на Божидар през 2023 г. са трето място за България на европейското отборно първенство втора лига на скок дължина, както и впечатляваща статистика от 10 състезания с резултат над 7.80.

„Подготвяме се усилено с Божидар и след няколко лагера сега тренираме в Харманли. Ако сме в добра форма ще участваме на турнир „Академик“ в зала „Фестивална“ на 13 януари. След това планираме турнир на 20 януари и националния шампионат в зала на 17-18 февруари. Световното първенство в зала не е сред сигурните ни стартове, но ако Божидар е във форма ще се състезаваме там. Основните ни цели са европейското първенство за мъже и жени в Рим през юни и олимпийските игри в Париж през август“, коментира Димитър Карамфилов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button