Регион

С 4 млн. евро издигат Монументален комплекс Васил Левски край границата

ПаметникътНай-големият мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят ще бъде построен на територията на община Свиленград.

Монументален комплекс Васил Левски ще бъде изграден до главен път Е 80 на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Комплексът включва 133-метров паметник на Апостола, интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около паметника“, обясни кметът Георги Манолов. На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка.  „Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства“, допълни той. 

Идеята за изграждането на монументален комплекс Васил Левски е на Илиян Матеев, който е председател на Сдружение „Аз обичам България“.  По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 милиона евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
метролог
метролог
05.04.2012 16:16 16:16

Имате ли представа колко е 133 метра – 45 етажна сграда.

Анонимен
Анонимен
05.04.2012 18:00 18:00

БЛАГОРОДНО ЗАВИЖДАМ НА СВИЛЕНГРАДЧАНИ,НО ТАМ МУ Е МЕСТОТО НА ПАМЕТНИКА.НЕКА ДА БЪРКА В АНАЛНИЯ СЕКТОР НА ПАЧИТЕ.

dunyata
dunyata
06.04.2012 1:31 1:31

…и прости ще си останем!
За какво ни е поредната мегаломанска издънка? В Хасково – Богородица, в Свиленград – Левски…

Хора, вие питате ли се изобщо дали ако Левски беше жив, щеше да се съгласи с подобна простотия?

Човекът навремето е гладувал, за да не харчи народните пари, а сега милиони ще идат, за да си начеше поредният кмет егото, че е построил нещо за историята! Дайте парите за почистване на бреговете на реките в областта – така поне ще запазим човешки животи.

Какви поредни комплекси трябва да избиваме с тоя истукан?

chovek
chovek
18.04.2012 10:45 10:45

Не разбирам защо пък не … защо да си нямаме нещо наше… голямо… и това не са държавни пари … сумата която е нужна за изгаждането на ПАМЕТНИКА е една стотна от сумата необходима за строежа на един столичен MALL…. Аз съм „ЗА“

Back to top button