Любопитно

Разселват елени в района на Сакар

Започна възстановяването на популацията на елена лопатар в района на Сакар. Инициативата е съвместно на Българското дружество за защита на птиците и ловно-рибарското дружество „Сокол“ – град Харманли.

Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на ноември. Предстои разселването на още поне 30 елена, чието движение ще бъде проследявано с предаватели и фотокапани.

Елените се предоставят от БДЗП, а грижата за тях в първите месеци след освобождаването им ще поемат ловците от Харманли.

ЕлениВъзстановяването на популациите на елените е част от цялостните усилилия на БДЗП в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско предприятие и Фондация „По-диви Родопи“ за възстановяването на природните екосистеми в района на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

ЕлениЧрез изпасването на растителността елените играят ключова роля за поддържането на откритите местообитания, което е от огромно значение за опазването на биологичното разнообразие.

ЕлениЕлените са и важна част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани.

ЕлениРайонът, в който са разселени елените, се посещава често от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Елени

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button